מתכון

קציצות בקר עטופות בתפוחי אדמה – כְּפְתָה

הכְּפְתוֹת הן רכיב חשוב במטבח של אימא, חלק בלתי נפרד מהקוסקוס של שבת, ואנחנו אוכלות אותן עם הרבה לימון

60,683 בשלנים התעניינו במתכון זה
יולי 2019
כפתה - קציצות בשר עטופות בתפוח אדמה של שושנה כהן לברן, מתוך הספר יא אמנה. צילום: יסמין ואריה, סגנון: שרון בן צבי ואילנית כהן פרידמן
כפתה - קציצות בשר עטופות בתפוח אדמה של שושנה כהן לברן, מתוך הספר יא אמנה. צילום: יסמין ואריה, סגנון: שרון בן צבי ואילנית כהן פרידמן

אילנית כהן פרידמן: בדרך כלל הן עטופות בתפוחי אדמה, ולפעמים גם בחציל. המרכיב החשוב ביותר בקציצות הוא הלחם: ככל שהוא יבש יותר, כך הקציצות טעימות יותר. בזמן שהקוסקוס והמרק מתבשלים, אימא מתחילה בהכנת הקציצות. תחילה היא מטגנת אותן, ואחר כך מבשלת ברוטב עגבניות עם שום ופלפל אדום חתוך. בחופשות, כשאימא עבדה ביום חמישי בלילה וישנה ביום שישי בבוקר, היינו מפתיעות אותה ומכינות את הקציצות בעצמנו, עוד לפני שהתעוררה. מובן שהקציצות לא יצאו כמו אלה שלה.
בקיץ, כשהיינו הולכות לים, אימא הכינה כריכים מחלה, כפתות בתוכן ומיץ לימון טרי מעליהן. אכלנו את הכריכים עם חתיכות גדולות של ירקות טריים. החלה הייתה מקבלת את חמיצות הלימון, שאהבנו כל כך.
היום אימא מכינה ארבעה סוגים של כפתות: המסורתית, הצמחונית, הטבעונית וזאת שאין בה גלוטן. אלה הדרישות שמציבה המשפחה הגדולה.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

להגשה

אופן ההכנה

1

בעזרת סכין חדה חותכים כל תפוח אדמה לרצועה אחת ארוכה בצורת ספירלה, בעובי של 5 מ"מ.

2

פורסים את רצועות תפוחי האדמה הארוכות לחתיכות באורך 10 ס"מ. מפזרים עליהן מלח גס ומניחים בצד למשך 30 דקות.

3

משרים את פרוסות הלחם בקערת מים למשך 10 דקות, ולאחר מכן סוחטים.

4

מגררים את הבצלים בפומפייה גסה ומניחים בקערה. מוסיפים את הפטרוזיליה, הכוסברה, השמיר ו־1 כף מלח ומערבבים היטב. מניחים בצד למשך 30 דקות.

5

בקערה נפרדת מניחים את הבשר, הלחם הסחוט, השום, הפפריקה, הפלפל, הקינמון, הכורכום ו־2 ביצים. מערבבים לתערובת אחידה. סוחטים את תערובת עשבי התיבול מנוזלים, מוסיפים לקערה ומערבבים היטב.

6

שוטפים את חתיכות תפוחי האדמה מהמלח ומייבשים בנייר סופג.

7

מחלקים את תערובת הבשר לקציצות בגודל כדור פינג פונג ומשטחים קלות לצורת אליפסה.

8

מלפפים פרוסת תפוח אדמה סביב כל קציצה ומהדקים.

9

מחממים את השמן לטיגון בסיר רחב על אש בינונית. בקערה שטוחה טורפים את הביצה הנותרת עם 1 כף מים.

10

כשהשמן חם, טובלים את הקציצה בביצה הטרופה ומחליקים לשמן החם. חוזרים על הפעולה עם שאר הקציצות. מטגנים עד שהקציצות משחימות.

11

מניחים את הקציצות המטוגנות בסיר רחב או במחבת עמוקה. מוסיפים את רסק העגבניות, פלחי העגבנייה ורצועות הפלפל האדום. מתבלים במלח ויוצקים מים עד לגובה הקציצות. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר חלקית ומבשלים על אש בינונית עד שכל הנוזלים מתאדים.

12

מחלקים לצלחות ומגישים עם פלחי לימונים.

גיוון: אפשר להחליף את פרוסות תפוחי האדמה בפרוסות חציל.

מתכון מספר הבישול  יא אמנא – מג'רבה לכאן / מטבח תוניסאי משפחתי מאת שושנה כהן-לברן.
הוצאת לאנצ'בוקס. 246 עמ' . מחיר 149 שקלים

ספר הבישול  יא אמנא- מג'רבה לכאן / מטבח תוניסאי משפחתי מאת שושנה  כהן-לברן
ספר הבישול  יא אמנא- מג'רבה לכאן / מטבח תוניסאי משפחתי מאת שושנה  כהן-לברן