דלג על Banners
Banners
balkan
מתכונים
דלג על בר עליון
בר עליון
דלג על חיפוש
חיפוש
חיפוש
 
דלג על בר ימני
בר ימני
דלג על ניווט מהיר
ניווט מהיר

דלג על עגלת קניות
עגלת קניות

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה.
דלג על Banners
Banners

מתכונים | בישול – על השולחן - עמוד הבית

עובדת לפי הספר: משפחתו וחיות אחרות
Bookmark and Share
מאת: רננה פרס, מתוך גיליון 196

חוץ מלהתענג פעם נוספת על סיפורים מהווי משפחתו של גיל חובב, יש ב"סוכריות מהשמיים" מתכונים מצוינים, שאי אפשר לפספס איתם.

עבור רוב האנשים, גיל חובב הוא מתכונאי או עיתונאי אוכל. הירושלמים זוכרים לו את הטורים שכתב ב”כל העיר”, צופי הטלוויזיה מקבלים אותו כמגיש תוכניות אוכל, והבשלנים - מספרי הבישול שכתב והוציא לאור. אבל במשק ביתנו הצנוע, גיל חובב הוא קודם כל סופר ילדים. מכל ספרי הילדים שהנפיקה הספרות העברית לדורותיה, הצאצא בחר להתוודע אל עולם הספר דרך “עושים שוק עם גיל חובב”. בשעה שבני גילו התענגו על “בוא אלי פרפר נחמד” או תהו “איה פלוטו”, הוא התעקש שנקרא לו את הספר שוב ושוב מתחילתו ועד סופו. “שוק - ל-וינס-קי” היה אומר בחדווה תינוקית למראה תמונת הזיתים, “סוס” היה מצביע בגאווה על תמונת החמור בשוק נצרת, ותמונות הנשים ההודיות השותות קפה בשוק רמלה זכו לכותרת “אמא שותה קפה”. כך קרה, שבמקום ללמוד מילות טף שימושיות כמו חתול או מגלשה, אוצר המילים שלו התפתח לכיוון במיה ודלעת, שלא לדבר על המילים המצחיקות “כיפתה ומקלובה”, וגיל חובב תפס מקום של כבוד בהווי המשפחתי שלנו.
בהווי משפחתי, חביב ככל שיהיה, אין מתחרים למשפחה של גיל חובב. הוא, מה שקוראים, בחור עם ייחוס. סבתא שלו, לאה אבושדיד, היתה היפה בבנות ירושלים, והסבא - איתמר בן אב”י, בנו של אליעזר בן יהודה. חוץ מזה יש לו גם צד תימני, שכולל הרבה דודים ודודות ובני דודים, וכולם יחד מייצרים קטעים וצחוקים, שהספיקו למלא כבר שני ספרים. הראשון הוא “מטבח משפחתי”, והספר השני “סוכריות מהשמיים” יצא לא מכבר לאור ומיד הוזמן אל המטבח.

ראשית - הבהרה. לא מדובר בספר בישול, אלא בספר הווי, שהאוכל בו הוא שחקן משנה, אבל עם אופי ואמירה. הספר מביא כעשרים סיפורים קצרים, ובסוף כל אחד מתכון. הסיפורים - נפלאים. גיל חובב נע יפה על הציר שבין להצחיק ולרגש, והעברית שלו מזגזגת בחן רב בין סגנונות, מבטאים ושפות. כך אנחנו לומדים מיהו סניור דלמונדו, מהי משיכלה (הכיור במטבח), ומדוע ביקש גילי הקטן את התחתונים של דודה פורטונה. בנקודה זאת יתפצלו נא קוראינו לשניים - החפצים בביקורת ספרותית יפנו למוסף הספרות של “הארץ”, שם יוכלו לחפש מאמר על המרכיב האתנו-פולקלוריסטי בנרטיב של ספרות האוכל; ואלה שרוצים לדעת איך המתכונים, יישארו עימנו להמשך דיווח.
ביום העצמאות הוזמנו לאחותי אי שם בדרום והתבקשנו להביא מנה ראשונה, עיקרית וקינוח, ואם אפשר משהו לילדים. אחרי משא ומתן קשוח התפשרנו על בולמס עם פזי (עמ’ 206). מדובר במאפי שמרים ממולאים במנגולד וגבינות, וגיל חובב מזכיר שבעגה מסוימת של ירושלמית, בולמה הוא גם כינוי לבחורה שנמצאת דרגה אחת מתחת לפוסטמה. אני לא מכירה בולמות אנושיות (פשוט, התברכתי בחברות מושלמות), אבל הבולמות טעימות מאוד. בצק השמרים מצוין ומתנהג למופת, והמלית נהדרת. מצוין לפיקניק או למזנון. ברוח דומה, החמות התקשרה להזמין אותנו לשבת וביררה בעדינות, אם “את לא מכינה במקרה משהו לעיתון.” אחרי שציינה שהיא בעד גיל חובב, היא התכבדה ובחרה במנה העיקרית הכמעט יחידה בספר - בקר בזיתים ולימונים כבושים (עמ’ 179).
מה נאמר – יצא מעולה. מדובר בתבשיל קדרה טעים ומיוחד, עם טעם עמוק ולא שגרתי. שני קילו בשר חוסלו כמעט לגמרי על ידי שישה סועדים נלהבים. יש בספר גם מרק עדשים ומג’דרה וכיוצא באלה נכסי צאן ברזל. אבל הנוסטלגיה שלי נמצאת בעמ’ 126, במתכון לעגבננת — עגבניות מגוררות על פומפייה עם מלח וטיפה לימון. אצלנו היו מוסיפים קצת צנון מגורר דק.

נסכם? ספר מצחיק, חמוד ביותר וגם צובט קצת בלב. המתכונים מוסיפים נוסטלגיה ואווירה והעברית ללא דופי. מומלץ לקריאה לירושלמים לשעבר ולכל שלושת הירושלמים שנשארו גם בהווה, על שפת הבריכה, כשכוס עגבננת צוננת מוגשת לכם באהבה.

בקר בזיתים ולימונים כבושים
תבשיל בשר נימוח וטעים, שגיל חובב טוען, שהוא המנה הבשרית הכי טעימה בעולם. מומלץ כמנה עיקרית בארוחות משפחתיות רבות משתתפים.
החומרים:
2 ק”ג בשר בקר לצלי בקוביות (אני ממליצה על פאלש פילה)
1 כוס זיתים ירוקים מרים מגולענים
שמן זית
3 בצלים גדולים, קלופים וחתוכים לשמיניות
10 שיני שום קלופות וחצויות
2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחצויים
גבעולים מצרור מנגולד (החלק הלבן) קצוצים גס (לא הכרחי אבל מומלץ מאוד)
2 כפות לימון כבוש בפלפל חריף (יש בסופר, במקום שמוכרים חמוצים במשקל)
1 כוס מרק עוף
מלח ופלפל שחור גרוס טרי

+ מוציאים את הבשר מהמקרר 4-3 שעות לפני הבישול ומניחים על השיש, כדי שיגיע לטמפ’ החדר.
+ מחממים היטב סיר רחב וכבד ויוצקים לתוכו את השמן, כך שיכסה את התחתית (כדי לחסוך בשמן, עיסיתי את הבשר בשמן בעודו בקערה במקום לשים במחבת. רננה). משחימים את הבשר מכל הצדדים ב6-5- נאגלות (אם שמים יותר מדי בשר בסיר, הוא לא יושחם אלא יתבשל). מוציאים לקערה.
+ במקביל מרתיחים את הזיתים בסיר עם מים ומסננים (להפגת חלק מהמרירות). מעבירים את הזיתים המבושלים לקערה עם הבשר.
+ מזהיבים את הבצל בשמן שנותר בסיר. כשהבצל זהוב, מוסיפים את שורשי הפטרוזיליה, שיני השום וגבעולי המנגולד. מערבבים ומטגנים עוד כדקה.
+ מחזירים לסיר את הבשר והזיתים. מוסיפים לימון כבוש, מרק עוף ומים חמים, שיגיעו כמעט עד גובה הבשר. ממליחים, מפלפלים, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים להבה ומבשלים בבעבוע עדין שעה וחצי, עד שהבשר רך מאוד (אפשר לבשל גם שעתיים).
+ מגישים חם עם אורז לבן או פסטה בשמן זית.

שיחת סיכום
סוכריות מהשמיים - גיל חובב, הוצאת קרפד/מודן. 84 שקל. כשר.
טעם: ירושלמי ביתי.
מורכבות הכנה: פשוט.
דיוק: מדויק.
מקוריות: מקורי ומצחיק.
זמינות חומרים: גם בזמן מצור.
עיצוב וצילומים: אין תצלומים, רק איורים משעשעים של נועם נדב.
מתי לבשל: ביום ירושלים.
למי לקנות מתנה: לירושלמים שנולדו בין 1960 ל-1970.
למי לא לקנות מתנה: למי שאוהב ספרי בישול, אבל לא ספרים על אוכל.
המטפלת אומרת: “מה, באמת ראומה אלדר זאת דודה שלו?”
הבעל אומר: “אני לא מבין למה את כותבת על ספר שהוא לא ספר בישול.”
מתכון מנצח: בקר בזיתים עם לימונים כבושים (עמ’ 179).
שורה תחתונה: נופת צופים.

עובדת לפי הספר: אוכל בנות, עכשיו הספר
הדפסשלח לחברהוסף תגובה

כתבות נוספות

דלג על כניסה לחברים רשומים
כניסה לחברים רשומים

כניסה לחברים רשומים

 
 
קהילת על השולחן
בלוגים
פורומים – הודעות אחרונות
עזרה בהכנת בועות ג''לטין ... - haspiln, פורום עוגות מעוצבות
תמול שלשום בירושלים - ביקורת - michal11, פורום ביקורת מסעדות
הסוהו בראשון לציון - michal11, פורום ביקורת מסעדות
מתכוני גולשים

דלג על Banners
Banners
דרונט בניית אתרים
© Daronet LTD. דלג על bottom bar
bottom bar
עבור לתוכן העמוד

מתכונים לפסח | על השולחן בפייסבוק | שפים |שפים בפייסבוק | JANNA GUR brings you the taste of Israel