אדום עמוק: מה נשתה החורף?

יינות אדומים מומלצים לחורף 21. אלונה פלוסקי
יינות אדומים מומלצים לחורף 21. אלונה פלוסקי

החורף כאן ואיתו תבשילי הקדירה הכבדים. זהו הזמן לחזור אל היינות האדומים, העמוקים והעשירים. 16 יינות חורפיים שישאירו לכם עודף ממאה

3 בדצמבר 2020

יינות ישראליים

נטופה דומיין אדום 2018 היינן פייר מיודובניק יצר בלנד מהנה מענבי הסירה מורבדר וגרנאש. יין מרענן ולא כבד, עם פרחוניות נעימה באף, אדמתיות וחייתיות פראית. מאפיינים אלה, בנוסף לחומציות שמלווה את היין, יתאימו לתבשילי חורף ולא יוסיפו כובד מיותר לארוחה (60 שקלים).

דלתון פטיט סירה 2018 זן הענבים, שנקרא גם "דוריף", הסתגל יפה לאקלים באזורנו. היינן גיא אשל יצר פה יין עמוק ופירותי, עם ניחוחות פרי עוצמתיים, שוקולד, פלפל שחור ואפילו מעט זיתים וטבק. גוף מלא, מרקם קטיפתי ומרוכז וחמיצות נמוכה. יין שילווה יפה צלי בשר או גריל משובח (69 שקלים).

נטע אדום 2018 ביקב הבן של כורמי וחקלאי כרמי יוסף (ברבדו), נוצר בלנד של מרלו, סירה, פטי ורדו ופטיט סירה. כל אלה יצרו יין לא כבד ורענן, אבל עמוק, פירותי ועם מרקם רך וחלק. יין שיתאים למנות חורף קלילות יחסית (79 שקלים).

יתיר דרום אדום 2019 מארץ היין הדרומית מגיע יין חדש מבית יקב יתיר, המרחיב את גבולות הטרואר הדרומי אל מעבר ליער יתיר ומעניק פרשנות רחבה יותר לטעמי האזור. היינן ערן גולדווסר יצר בלנד של מרלו, שיראז, מלבק, זינפנדל וקברנה סוביניון – וכל אלה יחד השתלבו ליין אלגנטי, רך ולא כבד, עם טעמי פרי בשל, עסיסי ומשמח מאוד. בעל חמיצות נהדרת ומרעננת, שתלווה היטב מנות בשר חורפיות לא כבדות ומאכלים מהמטבח הים תיכוני (80 שקלים).

בר מאור תמוז 2016 רמי בר מאור מייצר יינות מאזור בקעת הנדיב, תוך שימוש בשיטות גידול מסורתיות והתערבות מינימלית בתהליך עשיית היין. תמוז, המיוצר מענבי מרסלן, הוא יין מורכב – מאוזן, עמוק ורך. ניחוחות של פרחים רעננים ותבלינים, עסיסיות פירותית נעימה וחומציות ש"תפרק" בקלות כל מנת חורף כבדה או חומר גלם של המטבח המקומי (85 שקלים).

שורק GSM 2017 באחד מיקבי הבוטיק הוותיקים בארץ, הממוקם בלב עמק שורק, מייצר היינן ניר שחם יין בהיקף ייצור קטן. ביין הטעים הזה נכרכים אלה באלה פירות אדומים ותבלינים. הוסיפו לזה את החמיצות הנעימה שלו והנה לכם יין שיתאים למנות חורף מתובלות היטב (85 שקלים).

כישור GSM 2017 בלנד נהדר מהיקב שיושב בכפר כישורית, המאכלס מבוגרים בעלי מוגבלויות. גרנאש, סירה ומורבדר מכרמי הגליל המערבי יצרו יין בעל ניחוחות רעננים וקרירים של פרי אדום ושחור, פרחים, תבלינים מתקתקים ומעושנים מעט ואדמה. בפה חמצמצות מתובלת ונעימה. יין צנוע ולא תוקפני, שמעביר אותנו בזרימה ממנות הסתיו אל המנות העשירות של הימים הקרים (90 שקלים).

טוליפ אספרו אדום 2018 – אספרו (באספרנטו "תקווה") היא סדרה שנולדה מתוך חיבור לכפר תקווה שבו שוכן היקב, המעסיק בעלי מוגבלויות. בלנד של ענבי סירה, מרלו וקברנה פרנק יצר יין עם ניחוחות של פרי אדום ושחור, פרחוניות נעימה ורמזים של עץ קלוי. אל טעמי הדובדבנים בפה מ תווספים עשבוניות ותיבול עשיר (98 שקלים).

ואם בכל זאת בא לכם יינות לבנים – כנסו לכאן 

שותים מקומי: 11 יינות מומלצים

הייננים הישראלים שעושים את זה אחרת

יינות מיובאים

Bodegas Borsao Granacha 2018 מאראגון שבצפון מזרח ספרד, אזור המוכר כאימפריה של זן הגרנאש, מגיע ביטוי נהדר ונגיש של גרנאש נואר מיקב שלקח על עצמו להעלות את קרנו של הזן. ניחוחות מרוכזים ובשלים של פרי אדום, פרחוניות ואדמתיות קלה, מרקם נעים ורך בפה וטעמי פירות יער ווניל יובילו אותנו אל קדירת בשר ופטריות חורפית (60 שקלים, דרך היין).

Terrazas Malbec 2017 מהיקב הארגנטינאי הידוע מגיע יין עם ניחוחות פרחוניים ופירותיים עזים של דובדבנים שחורים ושזיפים בשלים. בפה תיבול של פלפל, טבק ושוקולד, מתקתקות ועסיסיות עדינה וסיומת פירותית ואלגנטית. יין שילווה בצורה מושלמת קדירות חורף בשרניות ועשירות (75 שקלים, יין בעיר).

Domaine St. Antonin Les Jardins Rouge 2018 מחבל לנגדוק שבדרום צרפת, מטרואר ייחודי שבלב אפלסיון פוז'ר, מגיע בלנד של גרנאש, סירה וקריניאן, עם אופי של פרי בשל, תיבול דומיננטי ומעט אניס. יין קל יחסית עם חמיצות טבעית ומתיקות קלילה, ששומרות על רעננות וסיומת מתובלת. יין בעל מאפיינים ים תיכוניים מובהקים שילווה היטב מנות ים תיכוניות מתובלות חורפיות (75 שקלים, הכפתוריה).

Pelisserro Rosso Nature 2015 מפיימונטה שבאיטליה, אחד האזורים המבטיחים ביותר, שבו זני נביולו, ברברה ודולצ'טו מהווים את רוב היינות, מגיע יין הרמוני ומאוזן עם אלגנטיות בולטת, בשומת עשירה וטעם חמצמץ, רענן ונעים עם מידה נכונה של חומציות, המאפשרת את נגישותו וחמימותו. היין ילווה נפלא את תבשילי החורף שלנו וישאיר טעם של עוד (80 שקלים, ג'יאקונדה).

Cavit Maso Cervara Teroldego Rotaliano Superiore Riserva 2014 מטרנטינו-אלטו אדיג'ה שבצפון איטליה מגיע יין נהדר, מלא ומהנה מענבי טרולדגו הייחודיים לאזור. ניחוחות עזים של פרי אדום וסגול, ובפה איזון יפה, מבנה מלטף וטעם בולט של אוכמניות. מושלם לליווי בשר אדום צלוי וגבינות בוגרות (89 שקלים, יין בעיר).

Domaine Elian Da Ros Le Vin est une Fete 2018 היקב, שהוקם בשנת 1998, ממוקם בכפר קוקומונט, כחצי שעה נסיעה מדרום מערב בורדו. הזנים הם מרלו, קברנה פרנק ואובריו. ליין אופי בורדולזי עם טוויסט קליל יותר, שיוצר יין הרמוני, עם נימות של בשלות ופירותיות נעימה. חגיגה בפה שתקליל טיפה את החמין (90 שקלים, הכפתוריה).

Argyros Atlantis Red 2016 יקב ארגירוס מסנטוריני, מוכר בעולם מאז 1903 בזכות המאמץ לשימור המסורת המקומית וזני ענבים מקומיים מרתקים. הזנים פה – מנדילאריה ומעט מאברוטראגנו – יצרו יין חורפי, פירותי, מרוכז ועשיר, בעל מרקם רך ומלטף, כשברקע תיבול נהדר שיוביל למנות עשירות ומתובלות של חורף (99 שקלים, דרך היין).

Burgenland Rot 2018 מאוסטריה מגיע אחד היינות הטבעיים, הביו־דינמיים המרתקים ביותר. יינות אזור Meinklang הם יינות ישירים, צנועים, עדינים והרמוניים. הזנים בלופרנקיש, צוויגלט וסנט לורן יצרו יין אלגנטי וחלק, עם ניחוחות פירות יער כהים, גוף בינוני־מלא ומרקם קטיפתי ומלטף. ילווה נפלא את החורף שלנו (100 שקלים, ג'יאקונדה).

מה עוד נשתה חורף? ברנדי מקומי!

חביות נדירות שנותרו במרתפים (חלקן בנות 35 שנה ומעלה!) – והאהבה הגדולה לתזקיק ולמורשת שהוא מייצג – הציתו ביקבי כרמל רצון לחדש את המותג המיתולוגי ברנדי 777. התוצאה: שלושה סוגי ברנדי משובחים לחורף חם

ליקבי כרמל יש היסטוריה ארוכה עם ברנדי. כבר בשנת 1898 – כחלק מהמורשת הצרפתית שהביא עמו תומך ומייסד היקב, הברון רוטשילד – החלו לייצר ביקב בראשון לציון את התזקיק וכך היו ליקב הראשון בארץ שייצר ברנדי באופן מסחרי. בשנות ה־ 30 של המאה הקודמת התחדש היקב במגדל זיקוק רציף תעשייתי ראשון, ובהמשך זיקקו ביקב ברנדי גם בארבעה דודי זיקוק מסורתיים, שהגיעו לאחר הקמת מדינת ישראל כתרומה מהגרמנים. מותגי הברנדי המוכרים ביותר של יקבי כרמל היו בעבר ברנדי אקסטרה פיין וברנדי 777 . ב־ 1982 , לכבוד חגיגות מאה השנים ליקב הושק לראשונה ברנדי 100, שזכה ב־1998 בגביע "Best Brandy Worldwide " בתחרות הבינלאומית היוקרתית IWSC בלונדון; פרס גבוה ומוערך בעולם הברנדי.

מחזיר אהבות קודמות ברנדי של יקבי כרמל. צילום: אייל קורן
מחזיר אהבות קודמות ברנדי של יקבי כרמל. צילום: אייל קורן

בתחילת המאה ה־21 חדלו ביקבי כרמל לייצר ברנדי, אך חביות נדירות שנותרו במרתפים שלהם – חלקן בנות 35 שנה ומעלה! – והאהבה הגדולה לתזקיק ולמורשת שהוא מייצג, הציתו ביקבי כרמל את הרצון לחדש ימים כקדם. וכך היה: מחביות אלה הורכבו בלנדים לשלושה סוגי ברנדי שיוצאים בימים אלה למדפים, שניים מהם במהדורה מוגבלת. "ברנדי כרמל הוא פרק חשוב בהיסטוריה של עולם היין בישראל.

הבקבוקים האלה מכילים זיקוק, מורשת, מומחיות, וחדשנות כאחד", אמר נדב ארנס־ארד, מנכ"ל יקבי כרמל, בהשקה שנערכה בחודש שעבר בזום.

לפניכם שלושת סוגי הברנדי שהתיישנו במרתפי היקב: 

ברנדי 777 – הברנדי, ששמו הוענק לו עקב חשיבות הספרה 7 ביהדות, החל את דרכו לראשונה לפני כ־ 80 שנה והיה אחד ממותגי הברנדי הראשונים בישראל. מיוצר בעיקרו מענבי קולומברד, מוסקט וקריניאן, ומזוקק בזיקוק רציף. הברנדי מורכב מכמה סוגי ברנדי שהתיישנו ארבע שנים בממוצע בחביות עץ אלון, ששימשו בעבר להתבגרות יינות של יקבי כרמל. ניחוחות רעננים של וניל ושקדים מרירים, נעים ובעל אופי נוכח בפה – ובעיקר "מחזיר אהבות קודמות" (150 שקלים).

ברנדי זכרון VSOP – מייצג את היקב האותנטי בזכרון יעקב, המשמש כמתקן הראשי של היקב זה 140 שנים, ללא הפסקה. מיוצר בעיקרו מענבי קולומברד ומוסקט, ומזוקק בחלקו בזיקוק רציף וחלקו בזיקוק דודי מסורתי, שלאחריו התיישן בחביות עץ אלון במרתפי היקב ההיסטוריים בזכרון יעקב במשך חמש עד שבע שנים. תהליך ההתיישנות בחביות העץ העניק לברנדי עומק ומנעד טעמים רחב ואלגנטי, ניחוחות עשירים של שוקולד, טבק ווניל, מתקתקות נעימה ורכות בחך (300 שקלים).

ברנדי ראשון XO – מוצר הדגל של הברנדי מבית יקבי כרמל, הקרוי על שם מתקן היקב הראשון, שהוקם בראשון לציון בסוף המאה ה־ 19 ונסגר בעשור האחרון. הברנדי מיוצר בעיקרו מענבי קולומברד ומוסקט, ומזוקק בחלקו בתהליך זיקוק דודי מסורתי וחלקו בתהליך זיקוק רציף. לאחר הזיקוק הברנדי התיישן בחביות עץ אלון. במרכיבי הברנדי, הצעיר ביותר הוא בן 13 שנים והוותיק ביותר בן כ־ 35 שנים!

אלגנטי מאוד וקטיפתי, מורכב, אקספרסיבי ועשיר, עם ניחוחות של אגוזים ושקדים, וניל ופירות יבשים, חלק ורך מאוד בפה ובטעם שנשאר עם השותה לאורך זמן. לאספנים (1,000 שקלים).

עוד שלושה סוגי ברנדי מצוינים שמייצרים בארץ:

ברנדי יוליוס IX – זוקק מענבי ויונייה וקולומברד במזקקה בגליל והתיישן שש שנים בחביות. טעמים מרשימים, מורכבים ועשירים אך לא מתחנפים, עם דבשיות קלה המעורבת בקליפות הדרים מרירות. יצירה מקומית מרשימה שבאה במהדורה מוגבלת וממוספרת (350 שקלים).

ביקב פלטר מייצרים שני סוגי ברנדי:

ברנדי מג'הול – ברנדי תמרים ייחודי המיוצר מתמרי מג'הול, שהם המרשימים מבין זני התמר. עובר זיקוק דודי כפול במזקקה ומתיישן במשך שנתיים בחביות. ניחוח עשיר, דבשי ופרחוני (150 שקלים).

ברנדי תפוחים – מיוצר מתפוחי פינק ליידי ועובר זיקוק דודי כפול במזקקת קוניאק. מתיישן במשך שלוש שנים בחביות. עשיר, צלול, מעודן, פרחוני ונעים (250 שקלים).