מתכון

אלמאש פיטה  Almás Pite – עוגת תפוחים הונגרית

פאי תפוחים הונגרי נהוג לאכול דקות לאחר שיצא מן התנור, כשהוא חם ונימוח. מתוך הספר "גולאש לגולש"

11,128 בשלנים התעניינו במתכון זה
מרץ 2019
אלמאש פיטה - עוגת תפוחים הונגרית מתוך הספר גולאש לגולש -  מאת עופר ורדי, הוצאת לאנצ'בוקס.
צילום: מיכל רביבו, סגנון: גליה אורנן
אלמאש פיטה - עוגת תפוחים הונגרית מתוך הספר גולאש לגולש - מאת עופר ורדי, הוצאת לאנצ'בוקס. צילום: מיכל רביבו, סגנון: גליה אורנן
את ניחוח האַלְמָאשׁ פִּיטֵה (Almás Pite) של סבתא ננה הריחו היטב גם השכנים, אבל רק לזמן קצר. כי עוגת תפוחים הונגרית אוכלים דקות לאחר שיצאה מן התנור, בעודה חמה ונימוחה. נכון, סבתא תמיד אמרה שזה לא בריא לבטן, אבל אפילו היא ידעה שהיא מדברת לקירות עם הגובלנים. הפיתוי היה גדול מדי.
אז גם להונגרים יש פאי של תפוחים משלהם. שתי שכבות של בצק. רך במפנים ופריך מבחוץ, מפודר באבקת סוכר, ובתווך – שכבת פרי עסיסית. בבודפשט יש המתעקשים כי האפל פאי שהאמריקאים כל כך מתגאים בו הוא בכלל המצאה מדיארית, והונגריה היא־היא בעצם התפוח הגדול. נוסף על האלמאש, תפוחים, בבודפשט ממלאים את הפיטה גם בדובדבנים (Meggyes Pite) בפרג (Mákos Pite), באגוזים (Diós Pite) או בגבינה (Túrós Pite). ועכשיו – לעבודה. במקום בתפוחים ניתן למלא את הפאי בשלל דברים טובים אחרים. במקרה שכזה, שמה של העוגה ישתנה בהתאם למילוי .בסוף המתכון מחכים לכם גיוונים לפאי דובדבנים או פאי גבינה.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לבסיס

למילוי

לציפוי

אופן ההכנה

1

לשים היטב את כל חומרי הבסיס. יוצרים שני כדורים ושמים במקרר למשך כחצי שעה. 

2

מרדדים אחד מכדורי הבצק לעובי אצבע ומניחים בתבנית. 

3

מפזרים מעל מעט פירורי לחם. סוחטים היטב את תפוחי העץ המגוררים ומניחים אותם מעל. מתבלים בקינמון ובסוכר. 

4

מרדדים את כדור הבצק השני לעובי אצבע ומניחים מעל שכבת התפוחים. 

5

בעזרת מזלג חורצים חורים בבצק. מושחים אותו בביצה טרופה ואופים במשך כ־40 דקות עד שמזהיב בתנור שחומם מראש לחום בינוני. 

6

לפני ההגשה מפדרים את העוגה באבקת סוכר.

למילוי דובדבנים להכנת מֵגֶ'שׁ פיטה  Meggyes Pite
1 ק"ג דובדבנים חמוצים טריים
150 גרם סוכר
מעט קינמון
1. מגלענים את הדובדבנים ומועכים אותם קלות. מפזרים את הדובדבנים על תחתית הבצק בתבנית ומפזרים מעליהם סוכר וקינמון. כשאין בסביבה דובדבנים טריים, ניתן להכין את המילוי גם מדובדבנים משומרים.
למילוי גבינה להכנת טוּרוֹשׁ פיטה  Túrós Pite
1/2 ק"ג גבינה מסוג "טוב טעם"
2 חלמונים
2 חלבונים
150 גרם סוכר
1 שקית סוכר וניל
2 כפות קמח
קליפת לימון מגוררת
מעט מיץ לימון
50 גרם צימוקים
1. מקציפים את החלבונים לקצף קשה.  מערבבים את יתר חומרי המילוי ומקפלים לתוכם את קצף החלבונים.