קצת לפני המפגש אצל ארז, כשחיפשתי רעיונות לממולאים שאכין עבורו, ראיתי בשוק ארטישוקים גדולים – מושלמים למילוי, והחלטתי לשדך להם את המלית הטורקית. המנה חמצמצה בזכות סומאק, שהחמיצות שלו שונה מזו של לימון – עדינה ופחות פירותית. אם נשארת לכם מלית אפשר להקפיא ולשמור להזדמנות אחרת.
זמן ההכנה הוא שעתיים להשריית הסומק + שעתיים וחצי הכנה וצלייה.
החומרים טבלת מידות ומשקלות
למי הסומאק (ישתלבו במלית וברוטב)
למלית
לרוטב הבישול
אופן ההכנה
מכינים מי סומאק
1
משרים את הסומאק במים לשעתיים ומסננים את המים לצנצנת מתאימה.
מכינים ארטישוקים למילוי
2
מכינים קערה עם מים, מוסיפים מיץ לימון ואת חצאי הלימון הסחוטים. תולשים מהארטישוקים את שכבת העלים החיצונית ומסירים את חלקו התחתון של הגבעול – משאירים כ־ 3 סנטימטרים ממנו. מסלקים את פלומת השערות בעזרת כף פריזיאן או כפית ומשאירים חלק מהעלים הפנימיים. מעבירים כל ארטישוק שמנקים לקערת מי הלימון כדי שלא ישחיר.
מכינים מלית
3
מערבבים את כל חומרי המלית (כולל 1 כוס מי סומאק) וממלאים את הארטישוקים עד 3/4 מגובהם (האורז יגדל בבישול וצריך להשאיר לו מקום).
מכינים רוטב לבישול
4
מטגנים בצל ושום בשמן זית במחבת מעל להבה בינונית תוך ערבוב 4־5 דקות, עד שהם הופכים לשקופים. מצננים מעט, מעבירים לקערה, מוסיפים את יתר מרכיבי המילוי (כולל 2 כוסות מי סומאק) ויוצקים על הממולאים.
5
מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה כשעתיים. מגישים חם.