מתכון

גאטה – לחם מתוק

הגאטה נאכל באירועים מיוחדים או בימי ראשון שבהם המאפים נערמים על שולחנות ליד הכנסיות ונמכרים למבקרים

1,926 בשלנים התעניינו במתכון זה
אפריל 2019
גאטה- לחם מתוק ארמני של נוף עתאמנה אסמעיל. צילום: דניאל לילה
גאטה- לחם מתוק ארמני של נוף עתאמנה אסמעיל. צילום: דניאל לילה

הגידולים והעיטורים של הגאטה משתנים בהתאם לאזור או לחג שאותו מציינים.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לבצק - שלב ראשון

לבצק - שלב שני

למלית

להברשה

אופן ההכנה

מכינים את הבצק

1

טורפים את מרכיבי השלב הראשון של הבצק בקערה. מכסים את הקערה ומשהים כ־10 דקות. מוסיפים את מרכיבי השלב השני של הבצק ולשים עד לקבלת בצק אחיד, רך ולא דביק. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים כשעה.

מכינים את המלית

2

מערבבים את מרכיבי המלית היבשים בקערה. מוסיפים בהדרגה את החמאה המזוקקת ולשים. המלית מוכנה כשלוחצים על חתיכה ממנה והיא שומר על צורתה ולא מתפרקת.

3

קורצים מהבצק עיגול בקוטר 6־7 ס"מ, מכסים ומניחים בצד. מרדדים את יתרת הבצק על משטח מקומח ליצירת עיגול בקוטר של כ־35 ס"מ. מניחים את המלית במרכז עיגול הבצק הגדול, אוספים את שולי הבצק ומקפלים מעל המלית תוך צביטה עד שהמלית עטופה כולה בבצק (כמו כיסן סגור גדול). הופכים את הבצק כשהסגר כלפי מטה ובעזרת הידיים משטחים אותו לעיגול בעובי כ־1 ס"מ. מעבירים לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ומברישים בחלמון הטרוף.

4

מחממים תנור ל־190 מעלות‎. מרדדים את הבצק הנותר לעלה בעובי 2 מ"מ ובעזרת גלגלת משוננת יוצרים פסים או עלים ומקשטים את הלחם. מברישים את הלחם בחלמון. יוצרים בעזרת שיפוד כמה חורים בבצק כדי לאפשר לאדים לצאת. אופים 20־25 דקות עד שהלחם מזהיב.