מתכון

מקלובה פריקי עם חצילים ועגבניות

החיטה הירוקה מתנהגת כמו בורגול ואורז, אבל נותנת לכל מאכל שהיא משתלבת בו ניחוח מעושן ושיק ים תיכוני

16,925 בשלנים התעניינו במתכון זה
מקלובה פריקי עם חצילים ועגבניות. צילום: דניה ויינר | סגנון: אוריה גבע
מקלובה פריקי עם חצילים ועגבניות. צילום: דניה ויינר | סגנון: אוריה גבע

ארוחה טבעונית נפלאה ומלאת טעמים, שגם חובבי בשר ישמחו לאכול. אם רוצים אפשר לשלב בה גם נתחי עוף או בקר — ראו גיוונים ותוספות.
החיטה הירוקה מתנהגת כמו בורגול ואורז, אבל נותנת לכל מאכל שהיא משתלבת בו ניחוח מעושן ושיק ים תיכוני.
מומחה לפריקי ב-5 דקות
מה זה? הפריקי הוא חיטה ירוקה, שאותה קוטפים לפני שהיא מצהיבה מחום השמש וגרגריה עדיין רכים וירוקים. קולים אותה קלות על גבעוליה בלי שהגרגרים ייחרכו. משאירים לנוח ואז מפוררים את הגרגרים מהגבעולים ושוברים כמו בהכנת בורגול.
ולמה עושים את זה? בתקופה המקראית היתה הכנת פריקי סוג של ביטוח כנגד גל חום קשה (השרב האביבי הידוע לשמצה), שעלול לשדוף את יבול החיטה בטרם בשלה. כדי להציל לפחות חלק מן היבול האיכרים קצרו חלק ממנו בעודו ירוק, לפני בוא השרב. לפי סברה אחרת החיטה הירוקה סיפקה מזון בתקופת האביב, שבה מאגרי התבואה מהיבול הקודם התרוקנו והיבול החדש טרם הגיע.
היום מייצרים פריקי (גם בשיטה המסורתית וגם במפעלים) בכל רחבי המזרח התיכון בזכות הטעם המיוחד והניחוח המעושן.
עונה על אף שמכינים את הפריקי באביב (אחד השמות שלו בתנ"ך הוא "אביב קלוי באש") הקלייה הופכת אותו לחומר גלם שאפשר ליהנות ממנו כל השנה.
שימושים טעמו העשיר מוסיף עומק למגוון מאכלים — מרקים, תבשילים וסלטים — ממש כמו אורז או בורגול.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

להגשה:

אופן ההכנה

1

מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים 3 תבניות בנייר אפייה.

2

מסדרים פרוסות תפוחי אדמה וחציל וחצאי עגבניות בתבניות, עדיף נפרדות. מברישים בשמן זית ומתבלים במלח ופלפל.

3

אופים כ-30 דקות עד הזהבה. את העגבניות אפשר להוציא כמה דקות קודם.

4

בינתיים מטגנים בצל במחבת עם מעט שמן עד להזהבה. מוסיפים פריקי ובוחשים דקה-שתיים.

5

מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית סיר בקוטר 28 ס"מ ומפזרים עליהן כשליש מכמות הפריקה. מסדרים את החצילים ועוד פריקי ומסיימים בעגבניות. שומרים 4 חצאי עגבניות להגשה.

6

מתבלים מים רותחים בבהראט, מלח ופלפל ויוצקים על התבשיל בזהירות. אפשר לשים צלחת על גבי התכולה, כדי שמזיגת מים לא תהרוס את השכבות. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה למינימום, מכסים ומבשלים 45 דקות. אם הפריקי עדיין קשה, מוסיפים עוד 1/4 כוס מים רותחים ומבשלים עוד 10 דקות.

7

הופכים לצלחת הגשה, מפזרים פטרוזיליה, מוסיפים עגבניות ומגישים.

גיוונים ותוספות:
• למקלובה עשירה עוד יותר מוסיפים 1 כוס גרגרי חומוס מבושלים ו-6 פרחי כרובית בינוניים שנאפו בתנור עד להזהבה. מפזרים אותם בין השכבות.
• למקלובה פריקי עם עוף מוסיפים 6-4 כרעי עוף מטוגנות ויוצרים מהן עוד שכבה.