מגמה

לא רק בתל אביב: ברי היין הטובים בישראל

סנט אורבן | צילום: יח"צ
סנט אורבן | צילום: יח"צ

באילת, ירושלים, חיפה וטבריה - מהדרום עד הצפון: אלה ברי היין הטובים מחוץ לתל אביב

23 במאי 2022

היין בישראל עובר מהפכה בשנים האחרונות. ראשית, בייצור המקומי: עשרות יקבים חדשים קמים, מייצרים פה הרבה יותר יין מבעבר, ויש כאן קבוצה הולכת וגדלה של יקבים וחקלאים שעושים עבודה מדהימה וזוכים להכרה בינלאומית. התקווה של תעשיית היין הישראלית היא לראות את היקבים נמכרים בחו"ל תחת מדף "Israel" במקום מדף ה־"Kosher". שנית, צריכת היין שלנו משתנה. אנשים שותים יותר, פתוחים יותר לסגנונות חדשים ורוצים להיחשף לטעמים מגוונים ולחוויות חדשות. במקביל, יש היום בארץ יותר מקומות שיודעים להציע את החוויה הזאת. מקומות שהפוקוס שלהם הוא היין ותפריט האוכל משני לו. חלקם חדשים לגמרי, חלקם ברים שכונתיים ששינו את אופיים, חלקם כבר ותיקים בנוף וממשיכים להפתיע משנה לשנה.

בתוך ההתעוררות הזאת, שעלולה להיות חשודה כטרנד זמני, כדאי לדעת שמסתובבות ומסתובבים פה בארץ נשות ואנשי יין שמתמחות ומתמחים בתחומם. וחשוב מכך, אנשים שזאת התשוקה שלהם. קל מאוד לסחור ביין, אבל כדי להביא את הנשמה שלו – צריך להיות אדם שאוהב יין. וכשאתם הולכים למקום שבו יש דמות כזאת, צפויה לכם לא רק חוויה קולינרית, אלא גם אינטלקטואלית ומרחיבת אופקים.

איך בחרנו את ברי היין לכתבה?

מקומות שהיין הוא הלב שלהם. שאר המרכיבים, כמו אוכל ומוזיקה, טובים ככל שיהיו – סובבים סביב היין.
מגוון מעניין בתפריט היין. אין הכרח שיהיו שם יינות מתיישנים או ייצוג לכל אזורי היין בעולם, אבל שיהיה מגוון בתוך הסגנון שאותו המקום מבקש להציג.
מקום שיש בו שירות יין מקצועי. צוות יין שמדבר את השפה ומורכב מאנשים שלוקחים ברצינות את המקצוע שלהם ולומדים אותו לעומק. אנשי אירוח שאכפת להם שיהיה לאורחים שלהם טעים. אנשים שבאמת אוהבים לשתות ולדבר על יין.
בבר יין טוב מבחר היינות בכוסות הוא גדול. כשיש הרבה אפשרויות טובות זמינות, אפשר לחקור עוד סגנונות ולא לשתות רק את הכוס האחת שרגילים אליה.

מחפשים בר יין בתל אביב? הנה המומלצים שלנו

סנט אורבן

בר יין במרתף היסטורי, שבעבר שימש כמחסן בית החולים הסקוטי. חוץ מהמרתף שמייצר לרגע תחושת זמן של המאה שעברה, הבר כולל גם שתי מרפסות חיצוניות, סמוכות לכנרת. סנט אורבן הוא לא עוד בר יין גנרי של מלון; ניכרת בו מחשבה על תפריט היין, כוסות היין וההתאמה של היין לאוכל, עם תפריט רחב של שף מסעדת מגדלנה הסמוכה, יוסף (זוזו) חנא. המקום מציע גם סדנאות יין פרטיות ואירועים סגורים.

מה שותים: יותר יינות שכיף לשתות, מאשר יינות שנועדו להרשים. רוב כוסות היין שמוצעות בתפריט הן מיקבים ישראליים, ובאופן לא שגרתי למלונות זה כולל גם יקבים לא כשרים, כמו קלו דה גת, כרם שבו, שאטו גולן ואמפורה. תפריט היין אמנם מחולק על פי סגנונות ולא על פי אזורי יין, אבל הוא כולל גם יינות מגרמניה, צרפת, פורטוגל וספרד (אלבריניו על הכנרת נשמע רעיון מוצלח).

גדוד ברק 1 טבריה (בתוך המלון הסקוטי)

אבנר

הילה רונן סהר ויזהר סהר, הבעלים של מסעדת רוטנברג, החליטו לפתוח בר יין לאחר שהתקבלה החלטה שהמסעדה עוברת לתפריטי טעימות בלבד בשני סרוויסים ביום. המסעדה קטנה, וארוחת טעימות היא לא עניין זול. הם הבינו שיש להם המון לקוחות ותיקים וקבועים, שלא בהכרח ירצו בכל פעם ארוחת טעימות, ועבורם הם הקימו את בר היין אבנר, שאליו אפשר לקפוץ לכוס יין ונשנוש. הבר מאפשר לרוטנברג לשמור על הצד הקליל יותר של האירוח, שהם טובים בו כל כך. מתחילים למזוג בשש בערב, ומסיימים כשמסיימים לשתות. מי שאוצרת את היין במקום היא הילה, אשת יין, שנולדה וגדלה ביקב צרעה והייתה במשך עשור המנהלת המקצועית של "שקד" ו"דרך היין". הילה מביאה למקום את הידע העצום שלה בתחום, ותפריט היין שלה עושה בית ספר לכל מסעדה ובר בתל אביב.

מה שותים: בחירות מקוריות ומרעננות של יקבי בוטיק ישראליים, עם נציגות משמחת של יינניות, ובחירות מדויקות של יצרנים מהשורה הראשונה באירופה. הזדמנות לטעום גם יינות שבדרך כלל לא פתוחים לכוסות.

קיבוץ גשר (בחצר של מסעדת רוטנברג)

 

כוס יין ונשנוש אבנר | צילום: אפיק גבאי
כוס יין ונשנוש אבנר | צילום: אפיק גבאי

יין תלפיות

היה קשה לצפות שדווקא בשוק תלפיות בחיפה ייפתח בר היינות הראשון בארץ שמגדיר עצמו כבית ליינות עם "מינימום התערבות", כאלה שמגע ידי אדם היה מינימלי בתהליך הייצור שלהם, ושבתוצר הסופי מתאפיינים לעתים בארומות ובטעמים פראיים ופחות סטנדרטיים. בלשון פחות זהירה: בר יין טבעי, שמחזק את המעמד של שוק תלפיות בסצנה הקולינרית. את ההשראה לבר הביא אייל מנסור, שהוא גם הבעלים של מסעדת 26 Pho הסמוכה – מברלין, מילאנו ופריז, שבהן יש סצנה חזקה של צעירים ששותים יין בלי גינונים ובלי פורמליות, אבל עם הרבה ידע. היין נמכר במחירי חנות, ולידו יש מנות קלילות מתחלפות, כמו ירקות מהשוק ודגים כבושים. האווירה הטובה במקום מזמנת גם שיתופי פעולה עם יצרנים, יבואנים ומוזיקאים ששווה לעקוב אחריהם.

מה שותים: יין טבעי בבקבוקים או בכוסות מתחלפות, שהצוות בוחר כל יום לפי האוכל ולפי האווירה המשתנה. מנסור מתייחס לבאי המקום כאל אורחים פרטיים שלו, ומנהל את הבר באופן דינמי ובקשב רב לקהל. כך שאם תרצו לטעום בקבוק כלשהו שלא פתוח לכוסות, תשאלו – כי כאן הכול יכול לקרות.

סירקין 26 חיפה

 

בית ליינות עם "מינימום התערבות" יין תלפיות | צילום: אורטל סבטלנה בקר
בית ליינות עם "מינימום התערבות" יין תלפיות | צילום: אורטל סבטלנה בקר

טרואר

חנות, חדר טעימה מקצועי ובר יין בעיר התחתית התוססת, שהיא מרכז חיי הלילה של חיפה. טרואר הוקם על ידי איש היין אורי אוחנה במטרה להביא יין איכותי ומעניין לאזור הזה של העיר. כיליד חיפה, אורי מאמין שאם כבר מתחילה להתפתח תרבות יין חיפאית, רק טבעי שהיא תתחיל מהתחתית, המקום שבו העיר כולה החלה להתפתח. הצוות פה מורכב מאנשי ונשות יין, שלמדו את התחום ומאמינים בחוויית יין יומיומית ונגישה. בהתאם, האווירה קלילה ומזמינה, והחיפאים נענים. תמצאו פה תמהיל נפלא של אנשים: צעירים ומבוגרים, סטודנטים והייטקיסטים, יהודים וערבים, ישראלים ותיירים.

מה שותים: התפריט בטרואר מתחלף בכל שלושה שבועות, ואפשר למצוא בו תמיד כ־15 יינות שונים שפתוחים לכוסות – מבעבעים, אדומים וכל מה שבאמצע.

הנמל 35 חיפה

חנות, חדר טעימה מקצועי ובר יין טרואר | צילום: שירי ויצנר
חנות, חדר טעימה מקצועי ובר יין טרואר | צילום: שירי ויצנר

Wine Bar by Andre Suidan

אנדרי סוידאן נטע את שורשי תרבות היין החיפאית כבר ב־1994, כשפתח את חנות היין שלו "ספיישל ריזרב". בינואר 2017 הוא התרחב ופתח בר יין שכולל יותר מ־180 תוויות יין. בבר, שמנוהל בפועל על ידי בנו של סוידאן, לא תמצאו יקבים תעשייתיים, אלא רק תוצרת של כורמים וייננים שהם בעלי יקבים. תפריט האוכל כולל גבינות, סלטים, מרקים, רוסטביף ועוד. 

מה שותים: חלק גדול מתפריט היין מיובא מרחבי העולם ומורכב מיינות קלילים, כמו סוואבה וברברה, ומיינות מסורתיים וגדולים שלא רואים בכל מקום, כמו ברולו, שאטונף דו פאפ ואמרונה. לצדם אפשר למצוא מבחר מקורי של יינות מקומיים, שבטוח יצליחו לחדש לכם משהו. מגוון היינות שנמזג לכוסות משתנה כל הזמן במטרה לחשוף את הלקוחות לאזורי יין שונים.

שדרות הנשיא 98, חיפה

אפשר להגיע רעבים בר היין של אנדרי סוידאן. צילום: אנדרי סוידאן
אפשר להגיע רעבים בר היין של אנדרי סוידאן. צילום: אנדרי סוידאן

Little Wine Bar

בר יין קטן ואינטימי במתחם בית האמנים שבכרכור. האישה שמאחורי המקום היא ליטל אלקויטי, בוגרת מדעי הגסטרונומיה בפיימונטה, איטליה. בתקופה שבה היא התגוררה באיטליה, נחשפה ליטל ליקבים וליצרנים קטנים, שלכל אחד מהם סיפור שהעניק לה השראה. כשחזרה לישראל בעקבות הקורונה, חיפשה איך לתת ביטוי להשראה שספגה באיטליה, והחלה לפתח עם שותפים את הרעיון של חנות ובר יין. התוצאה: מקום כיפי, שמבטא את הפשטות שבשתיית יין, ומעניק במה ליצרנים מקומיים שרוצים להעביר הלאה את הסיפור שלהם. את כל הבקבוקים אפשר לשתות במקום או לקנות הביתה, ויש גם תפריט מתחלף של יינות שפתוחים לכוסות. ליד היין מוצע תפריט אוכל קטן, שעשוי כולו מחומרי גלם מקומיים, שגם אותם אפשר לרכוש בחנות.

מה שותים: את תפריט היין אצרה מור ברנשטיין, ויחד איתה הרכיבו השותפים תמהיל של יקבים קלאסיים ויקבים קטנים וצעירים מהארץ, בדגש על אזור בקעת הנדיב הסמוך (מקומיות עד הסוף), ועל עשייה צעירה ועשייה נשית.

נעורים 41, מתחם בית האמנים, פרדס חנה־כרכור

ההשראה מאיטליה ליטל ויין בר. צילום: שלי פארי
ההשראה מאיטליה ליטל ויין בר. צילום: שלי פארי

דלי וינו
חלל גדול ומעוצב בלב שכונת עיר ימים בנתניה, ובו חנות יין ואלכוהול, מעדנייה ובר יין. שליש מהיין בחנות מגיע מחברת היבוא של בעלי המקום (ISSI Group) וכך מצליחים בדלי וינו לספק היצע מגוון וגם מחירים נוחים. אפשר לקנות יין ומוצרי מעדנייה הביתה, ואפשר לשבת על יין בבר הסמוך בעלות חליצה של 35 שקלים. ההזמנה בשירות עצמי – בוחרים בקבוק יין, בוחרים ממוצרי המעדנייה שכוללים דגים מעושנים, ירקות ומבחר גדול של גבינות צעירות ומתיישנות, ולוקחים עצמאית כוס יין וסכו"ם. בימי שלישי ורביעי יש במקום הרכבי ג'אז, ובכל יום ראשון מתקיימות סדנאות יין עם אנשי יין מהשורה הראשונה במחיר של מ־120 שקלים למשתתף ועד 1,000 שקלים ביינות פרימיום ומתיישנים.

מה שותים: את ייעוץ היין למקום עשתה הייננית רוני ססלוב, שחילקה את קיר היין כמו גריד; מצד לצד סגנונות יין שונים, ומלמעלה למטה – מחירים מהנמוך לגבוה. אוצרות יפה ויעילה, שתואמת לאופי המקום. צרפת, ספרד, איטליה, ניו זילנד, אוסטרליה, קליפורניה, דרום אפריקה, גיאורגיה – יש פה יין כמעט מכל מקום. אין תפריט כוסות, אבל יש מבחר גדול של בקבוקי חצי.

שושנה דמארי 10 נתניה

 

סדנאות יין ועוד דלי וינו | צילום: ליה גולדמן
סדנאות יין ועוד דלי וינו | צילום: ליה גולדמן

בוקה

חנות ובר יין באבן יהודה, שמאירה באור חדש את ההתפתחות הקולינרית של אזור צפון השרון. הבעלים, גל מויאל ושליו יצחקי, הם בוגרי מסעדת גוז' ודניאל; גל ניהל את המסעדה ושליו ניהל את הבר. יחד הם בוחרים מבחר מגוון של יינות, שמוצגים בצבעוניות משמחת על קיר החנות. בוקה התחיל את דרכו עם 15 מקומות ישיבה ותפריט אוכל של זיתים, שקדים וגבינות, והיום יש בו 70 כיסאות וטבח שאמון על האוכל. השדרוג הזה מאפשר להם לקיים ערבים מיוחדים, כמו ערב פט נט (יין מבעבע שמסיים את תהליך התסיסה בבקבוק) עם דגים נאים ואויסטרים.

מה שותים: היצע נהדר של יותר מ־200 תוויות יין, כשליש מהן מתחלפות כל חודש בהתאם לעונה. המבחר כולל יינות מיוחדים, שמגיעים ארצה בהקצאות קטנות ומדודות, ומצליח לעורר עניין בקרב אוהבי היין מהארץ כולה.

המייסדים 62 אבן יהודה

יין ואויסטרים בוקה | צילום: רעי סולש
יין ואויסטרים בוקה | צילום: רעי סולש

אסו סלון

הסטודיו של איש האוכל אייל אסולין, שפתוח בימים רביעי, חמישי ומוצ"ש (19:00־24:00) גם כבר יין ומסעדה. על תפריט היין אמונה ליהי בורנשטיין, סומלייה, יועצת יין ומדריכת סדנאות יין, שלומדת ומתמקצעת בתחום במטרה להגשים את חלומה הגדול ולהקים יקב משלה. הקו המנחה שלה בהרכבת התפריט הוא הרצון לחשוף את הקהל הירושלמי ליינות שעד כה כמעט (או בכלל) לא היו זמינים בברים בעיר. רוב הבקבוקים פה נפתחים גם לכוסות, כדי שכל אחד ימצא את היין שהוא אוהב, יטעם ויתנסה כמה שיותר. ליד היין מוגש תפריט אוכל מושקע ומגוון, הכולל בעיקר מנות קטנות וקלילות.

מה שותים: יינות של יצרנים קטנים ומעולים שמייבאים לישראל יבואנים קטנים. תמצאו פה בעיקר יינות מאזורי יין קלאסיים, אבל גם יינות מעניינים של יצרנים שעושים דברים קצת אחרת. לאחרונה נכנסו לתפריט גם היינות הטבעיים של "עסיס", ולדברי הסומלייה – נראה שהקהל בירושלים מתחיל להישבות בקסמם.

ינאי 3 ירושלים

לטעום ולהתנסות יותר אסו סלון | צילום: איתמר גינזבורג
לטעום ולהתנסות יותר אסו סלון | צילום: איתמר גינזבורג

חנות יין
חנות ובר יין שמהווים תוספת מרעננת ונחוצה לעיר הבירה. הבעלים, אדם מולכו סעדון, שעבד בעבר במסעדות בעיר (סמדר, אנה), חוקר פה את היצע היינות של יבואני היין הקטנים, שעד היום אפשר היה למצוא בירושלים רק במסעדות. המקום נפתח בכל יום בשעה 18:00 (בשישי: 12:00־17:00) ומגיע אליו קהל מקומי צעיר והרבה מסעדנים שאוהבים יין. ליד היין מוגשים ממרחים בעבודת יד מתוצרת משפחתית וגבינות מקומיות.

מה שותים: מבחר נהדר של בקבוקים מכל העולם, ממגוון יבואנים קטנים, לצד יינות של יצרנים מקומיים ועצמאים כמו טולדו, פילוקליה ואחרים. תפריט הכוסות משתנה מדי כמה שבועות, בקשב רב לאנשים וליין שהם רוצים לשתות. עוד הפתעות משמחות: ורמוטים וביטרים, גם הם נבחרו בקפידה.

בן סירא 18 ירושלים

 

קהל מקומי צעיר חנות יין | צילום: עילם גרוסבך
קהל מקומי צעיר חנות יין | צילום: עילם גרוסבך

משק

במשק לא תמצאו בירות ושתייה קלה, אלא רק יין. המוזיקאי איתי פרל, שהקים לפני כמעט עשור את "פרלה", בר שכונתי בעיר העתיקה בבאר שבע, הקים לאחרונה את משק – בר יין קטן ושכונתי. איתי צלל אל תחום היין בענווה: תחילה הוא הגיש בעיקר יינות מיקבים ישראליים מהגליל ומהגולן כי זה מה שהוא הכיר כילד מהבית, ועם הזמן – ודרך החיבור לאנשים – התפריט התרחב לאזורים וסגנונות שונים מכל הארץ. האופי של המקום הולך ומתהדק עם הזמן, ייננים מגיעים למזוג, וכך נוצרת תרבות יין שכונתית אינטימית (יוצר נשאר יוצר). המטבח פתוח משעה שבע בערב ועד חצות, ותפריט האוכל הצמחוני נראה מושקע לא פחות מהיין.

מה שותים: הקו המנחה בבחירת היינות הוא הקשר הישיר מול היקבים, ולכן התפריט כולו ישראלי. התפריט לא גדול ומסתכם ב־15 תוויות יין בלבד, אבל הבחירות מקוריות וניכר שהושקעה חשיבה בכל יין שהוכנס לתפריט.

ההסתדרות 37 באר שבע

 

קשר ישיר מול היקבים משק | צילום: איתי פרל
קשר ישיר מול היקבים משק | צילום: איתי פרל

יינות אילת
נקודת היין הדרומית והמפתיעה בארץ, שהוקמה כבר בשנת 1999 על ידי דולי וערן לס. חנות יין מקצועית ובר יין, שמוזגים בו יין מהבוקר עד הערב לצד מנות קטנות. בשישי מציעים פלייט טעימות של יינות בהמלצת הצוות, ולעתים מתקיימים פה ערבי תוכן עם מוזיקה חיה או הופעות תיאטרון. בשנת 2026 עתיד להיפתח בסמוך מלון יין עם 115 חדרים, שיישען על ההוויה של יינות אילת, שבה יש פעילות סביב היין מדי יום.

מה שותים: מנעד רחב של סגנונות ורמות איכות. יינות פשוטים במחירים נגישים, לצד יינות מאזורי היין הטובים בעולם – בורגון, פיימונטה, ריוחה ועוד. הרבה יין ישראלי, עם נציגות מכובדת ולא מובנת מאליה של היקבים המסחריים הגדולים, וטוב שיש מי שמזכיר שגם הם – אף שאינם בוטיק – מייצרים יין טעים.

הבורסקאי 17 אילת

 

בקרוב גם מלון יין יינות אילת | צילום: אוראל רביבו
בקרוב גם מלון יין יינות אילת | צילום: אוראל רביבו