יש כבוד

מסעדת OCD הישראלית דורגה במקום ה-3 ברשימת 50 המסעדות הטובות במזרח התיכון

הנציגים הישראלים בטקס 50 המסעדות הטובות בעולם באבו דאבי. מימין לשמאל: שף הלל תווקולי, אבי זק - מבעלי מסעדת ג'ורג' וג'ון, שף רז רהב, שף מוטי טיטמן, שף יחי זינו. צילום: יח"צ סן פלגרינו
הנציגים הישראלים בטקס 50 המסעדות הטובות בעולם באבו דאבי. מימין לשמאל: שף הלל תווקולי, אבי זק - מבעלי מסעדת ג'ורג' וג'ון, שף רז רהב, שף מוטי טיטמן, שף יחי זינו. צילום: יח"צ סן פלגרינו

גם המסעדות ג'ורג' וג'ון, בסטה, אנימאר, פסקדו ומלגו ומלבר הגיעו למקומות מכובדים ברשימה העולמית של סן פלגרינו בטקס שהתקיים הערב באבו דאבי

7 בפברואר 2022

מסעדת OCD הישראלית של השף רז רהב דורגה במקום ה-3 ברשימת 50 המסעדות הטובות במזרח התיכון וצפון אפריקה של סן פלגרינו. בטקס שהתקיים הערב באבו דאבי הוכרזה הרשימה כולה, בה דורגו חמש מסעדות ישראליות נוספות: במקום ה-9 ג'ורג' וג'ון של השף תומר טל, במקום ה-14 בסטה בראשה עומד השף אילון עמיר, במקום ה-17 אנימאר של השף הלל תווקולי, במקום ה-24 פסקדו של השף יחי זינו, ובמקום ה-40 מלגו ומלבר של השף מוטי טיטמן

במשך עשרים שנה שרשימת "50 המסעדות הטובות בעולם" (50 Best Restaurants) של סן פלגרינו היא אחת הרשימות המכובדות והמשפיעות בעולם הקולינריה הבינלאומי, אבל עד כה לישראל (ולמזרח התיכון כולו) לא היה ייצוג בה. עד עכשיו, כלומר.

השנה, החליט הארגון לפרסם לראשונה מדריך עם רשימה המתייחסת למסעדות הטובות ביותר במזרח התיכון ובצפון אפריקה (MENA – Middle East & North Africa), ובה נכללות כמובן גם מסעדות מישראל. המדריך האזורי החדש הוא שלישי במספר בסדרת "המסעדות הטובות בעולם". בכך הוא מצטרף לשני מדריכים אזוריים נוספים שהושקו בתחילת העשור הקודם – במזרח אסיה ובאמריקה הלטינית.

איך בחרו?

במהלך החודשים האחרונים נאספו נתונים מ-250 מצביעים אנונימיים, מומחי קולינריה, בכל אחת מהמדינות באזור. הדירוג כלל התייחסות קולינרית לתפריט ולאוכל בכל מסעדה, ובמקביל גם לחווית האירוח בה. בראש חבר השופטים עמד עיתונאי וחוקר האוכל רועי ירושלמי, שגם נכח בטקס שהתקיים הערב באבו דאבי. מטרת הדירוג ליצור רשימה של יעדים הקולינריה הגדולים ביותר ברחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה, הכוללת מקומות סודיים לצד שמות גדולים בקולינריה האזורית, קלאסיקות לצד יעדים חדשנים נועזים.

המסעדות הזוכות

אלה הן שש המסעדות הישראליות שזכו להכלל ברשימה היוקרתית:

במקום ה-3: OCD

מסעדת השף של רז רהב היא כנראה המייצגת הכי משמעותית של מטבח עילי בארץ. היא נפתחה בשנת 2016 במתחם נגה ביפו ומאז היא עמוסה עד אפס מקום, כולל רשימות המתנה ארוכות. המסעדה עובדת בקונספט יוצא דופן יחסית בישראל – ארוחת טעימות קבועה ומתוזמרת בשני סבבים בערב, בה מקבלים הסועדים את אותן המנות באותו הזמן. בכל תפריט (שמשתנה על בסיס עונתי) 11-15 מנות והישיבה היא סביב המטבח הפתוח כך שבמקביל לאוכל נהנים הסועדים גם מסוג של הצגה מלווה בהסברים. לא כדאי לפספס – רק קחו בחשבון שיש רשימת המתנה של כתשעה חודשים.

OCD

רשימת המתנה של חודשים, אבל שווה לחכות OCD. צילום: חיים יוסף
רשימת המתנה של חודשים, אבל שווה לחכות OCD. צילום: חיים יוסף

לכל המתכונים של רז רהב 

מה חשב עודד קרמר, מבקר האוכל של טיים אאוט, על המסעדה?  

רז רהב, OCD. צילום: איליה מלניקוב
רז רהב, OCD. צילום: איליה מלניקוב

במקום ה-9: ג'ורג' וג'ון

מסעדת ג'ורג' וג'ון נפתחה במלון הבוטיק דריסקו ביפו בשנת 2019. אחרי אפיזודה לא מאוד מוצלחת של מסעדה קודמת במלון החדש-יחסית, נכנס אליה השף תומר טל, שבמשך שנים היה יד ימינו של השף חיים כהן. מהרגע בו לקח טל פיקוד, הפכה המסעדה לאחת המוערכות בארץ. התפריט הוא ישראלי ועכשווי המבוסס על חומרי גלם מקומיים וטריים, מהם יוצר טל מנות מקוריות בטכניקות בישול חדשניות ומושקעות. מדובר במסעדה קטנה יחסית, שממוקמת בלובי של בית המלון, אבל כל זה לא מוריד מערכה הקולינרי המשמעותי בסצנה המקומית.

ג'ורג' וג'ון

החיים הם כן בית מלון ג'ורג' וג'ון. צילום: דניאל לילה
החיים הם כן בית מלון ג'ורג' וג'ון. צילום: דניאל לילה

לכל המתכונים של תומר טל

שף תומר טל, ג'ורג' וג'ון. צילום: איליה מלניקוב
שף תומר טל, ג'ורג' וג'ון. צילום: איליה מלניקוב

במקום ה-14: בסטה

בסטה היא השילוב האולטימטיבי בין מסעדת שוק למסעדת פיין דיינינג. מאז שנפתחה בשנת 2007 בפאתי שוק הכרמל הספיקה להפוך למוסד קולינרי שהוא חלק בלתי נפרד מההוויה התל אביבית. על התפריט (שנכתב מדי יום בכתב יד) אמון השף אילון עמיר. הקו הקולינרי היה מאז ומתמיד כזה שמבוסס על בשרים איכותיים, עם נטייה משמעותית להעדיף בשרים שאין בכל מקום – כמו בשר חזיר או חלקי פנים. לצידו יש גם דגים (ואויסטרים, ובורקס סרטנים שאנשים מגיעים במיוחד בשבילו) והמון מנות ירקות קטנות וטעימות. גם ליין יש פה תפקיד משמעותי – הבסטה היא אחד המקומות שמקדם בשנים האחרונות את תרבות שתיית היין ועוקב אחרי כל הטרנדים בתחום באופן מדויק – עד כדי כך שאפילו בירה מהחבית אין במקום, כדי שתשתו יותר יין.

בסטה

מסעדת שוק אבל גם מסעדת שף מנה של אוזני חזיר במסעדת בסטה. צילום: רן בירן
מסעדת שוק אבל גם מסעדת שף מנה של אוזני חזיר במסעדת בסטה. צילום: רן בירן

לכל המתכונים של אילון עמיר

שף אילון עמיר, הבסטה. צילום: רן בירן
שף אילון עמיר, הבסטה. צילום: רן בירן

במקום ה-17: אנימאר

את מסעדת השף אנימאר פתח הלל תווקולי בסוף שנת 2019, בחלל בו שכנה בעבר מסעדת השף האיקונית של רפי כהן, רפאל, במלון הילטון בתל אביב. תווקולי, שעבד במשך שנים במסעדות ברחבי אירופה, כולל כאלה מכוכבות מישלן, שימש עד אז כשף של מסעדת פאסטל. באנימאר הוא עושה מטבח ים תיכוני, כזה שמנסה להביא באמצעות הטעמים את הסיפורים של מדינות הים התיכון, עם מנות שהפכו די מהר למנות דגל אהובות. כל האוכל הזה קורה בזמן שהסועדים משקיפים דרך החלונות הגדולים אל אותו ים תיכון, מה שללא ספק משדרג את החוויה.

אנימאר

מטבח ים תיכוני אל מול הים התיכון אנימאר. צילום: שני בריל, סטיילינג: עינב רייכנר
מטבח ים תיכוני אל מול הים התיכון אנימאר. צילום: שני בריל, סטיילינג: עינב רייכנר

לכל המתכונים של הלל תווקולי 

מה חשב עודד קרמר, מבקר האוכל של טיים אאוט, על המסעדה?  

שף הלל תווקולי, אנימאר. צילום: שני בריל
שף הלל תווקולי, אנימאר. צילום: שני בריל

במקום ה-24: פסקדו

פסקדו היא יוצאת הדופן (בקטע טוב) בין חמש המסעדות: ראשית, היא איננה בתל אביב. שנית, היא מסעדה ותיקה יחסית, ושלישית – היא היחידה מביניהן (וכנראה מכל ה-50 הנבחרות) שהיא גם כשרה. היא נפתחה בשנת 2009 באשדוד ונחשבת לאחת ממסעדות הדגים הטובות בארץ. הקרבה שלה לנמל אשדוד מאפשרת לשף יחי זינו לעבוד עם הדגה הכי טרייה שיש, מדי יום, מה שמניב מנות מקוריות וטעימות, כמו זו שהפכה מזמן להיות מנת הדגל של המסעדה – כנף מוסר בטיגון עמוק.

פסקדו

יש הרבה דגים בים, אבל בעיקר באשדוד פסקדו. צילום: רן בירן
יש הרבה דגים בים, אבל בעיקר באשדוד פסקדו. צילום: רן בירן

לכל המתכונים של יחי זינו

שף יחי זינו, פסקדו. צילום: רן בירן
שף יחי זינו, פסקדו. צילום: רן בירן

במקום ה-40: מלגו ומלבר

מסעדת מלגו ומלבר ששוכנת באחת הפינות המרכזיות בתל אביב, סמוך לכיכר הבימה, נפתחה בשנת 2013. שנה לאחר מכן הצטרף אליה השף מוטי טיטמן שלמד בצרפת ועבד בניו יורק, ובמהרה הפך אותה ליעד קולינרי נחשק. המטבח של טיטמן מבוסס על דגים, פירות ים, בשרים וירקות, והתפריט קורץ לקלאסיקות קולינריות אבל מביא אותן בצורה עכשווית ומדויקת. הישיבה במסעדה נחלקת לשולחנות, חלקם צופים אל שדרות רוטשילד העמוסות, ולישיבה על הבר במסגרתה אפשר לתצפת על העבודה במטבח הפתוח.

מלגו ומלבר

הפינה הכי שווה בעיר מלגו ומלבר (צילום: אנטולי מיכאלו)
הפינה הכי שווה בעיר מלגו ומלבר (צילום: אנטולי מיכאלו)

לכל המתכונים של מוטי טיטמן

והנה הביקורת של עודד קרמר על המסעדה 

שף מוטי טיטמן, מלגו ומלבר. צילום: אפיק גבאי
שף מוטי טיטמן, מלגו ומלבר. צילום: אפיק גבאי