בישול בשטח - המדריך

על האש למתקדמים: טיפים להתארגנות וציוד לבישול בשטח

מבשלים בשטח. שפים אמרי בריל ורן שביט | צילום: שני בריל
מבשלים בשטח. שפים אמרי בריל ורן שביט | צילום: שני בריל

יוצאים לשטח? הכנו עבורכם מדריך בו כל מה שתצטרכו לדעת כדי לבשל תחת כיפת השמיים כמו מקצוענים - מההתארגנות בבית ועד הציוד המומלץ. חג עצמאות שמח!

29 באפריל 2022

מה מבשלים בשטח? לכל המתכונים של אמרי בריל, רן שביט וזיו מנשה מ"הקבינה"

לפני שמתחילים – טיפים להתארגנות יעילה

מביאים עצים מהבית 
אל תסתמכו על עצים שאולי תמצאו בשטח – האיסוף יבזבז זמן יקר, וגם לא בטוח שהם יתאימו לבניית מדורה. ואיזה עצים כן מתאימים? עצים נשירים שבוערים לאט, לא מעובדים ורצוי עצי זית והדרים, שגם מוסיפים ארומה.

מתכננים את התפריט
מראש זה בסדר גם לאלתר בשטח, אבל כמו לפני כל ארוחה – רשמו את המתכונים והכינו רשימות נפרדות לחומרי גלם ולציוד הדרושים להכנת כל מתכון, כדי שלא תגיעו לשטח ותגלו ששכחתם רדיד אלומיניום או את המלח.

מכינים מזווה שטח
אם אתם מבשלים בשטח באופן קבוע, הכינו מזווה שטח – ארגז עם סט כלים וסט תבלינים נפרדים, שישמשו אתכם רק לטיולים. כך תוודאו שאף פעם לא חסר לכם ציוד.

כדאי לתכנן תפריט מראש שף אמרי בריל מבשל בשטח. צילום: שני בריל
כדאי לתכנן תפריט מראש שף אמרי בריל מבשל בשטח. צילום: שני בריל

דואגים למקור מים
מתמקמים בחניון קמפינג עם ברזי מים סמוכים, או מצטיידים בג'ריקנים.

מתאזרים בסבלנות 
בישול בשטח אמנם שווה את ההמתנה, אבל יכול לארוך זמן רב. אם אתם מגיעים עם ילדים (אבל גם אם מגיעים בלעדיהם) הביאו אתכם נשנושים זמינים ודאגו לפעילות לזמן ההמתנה.

סיימתם? כבו היטב את מקור האש, אספו את האשפה והשאירו את המקום נקי.

דואגים גם לנקות אחרי שמסיימים בישול בשטח. צילום: שני בריל
דואגים גם לנקות אחרי שמסיימים בישול בשטח. צילום: שני בריל

ציוד לבישול בשטח – המדריך המלא

חוט ברזל 
לקשירת ותליית נתחים שונים או עופות שלמים מעל המדורה. אפשר גם להשחיל עליו ירקות שלמים כמו בצל, עגבניות ותפוחי אדמה, שאותם צולים במדורה – החוט יעזור לכם לשלוף אותם מהאש בקלות. בכלל, חוט ברזל הוא אחד מהדברים הכי שימושיים שאפשר לארוז, וישמש לקשירת ולחיזוק כל קונסטרוקציה שתצטרכו לבנות בשטח; רק אל תשכחו לארוז גם פלייר או מספריים לחיתוך ברזל.

הכי שימושיים בשטח חוטי ברזל ורשתות כפולות. צילום: שני בריל
הכי שימושיים בשטח חוטי ברזל ורשתות כפולות. צילום: שני בריל

רשתות כפולות
מהסוג המשמש לצליית קבבים מעל גריל פחמים. אפשר להשתמש בהן גם לצליית דגים שלמים או עוף משוטח ל"פרפר".

רשת לולים 
רשת ברזל צפופה וגמישה, כמו זו שהשתמשנו בה לקשירת נתח הסלמון. אפשר גם לכופף אותה ליצירת "סלסילה", שבתוכה מניחים ירקות או נתחי דג ותולים מעל המדורה (כפי שצלינו את הגזרים למטפונה). את הרשת קונים בחנות לחומרי בניין, רק הקפידו לוודא שהיא בטוחה לשימוש במגע עם מזון.

מתאימה גם לצליית דגים רשת לולים. צילום: שני בריל
מתאימה גם לצליית דגים רשת לולים. צילום: שני בריל

קרש עץ לבישול
קרשי עץ מוליכים חום בעדינות ולכן הם מתאימים לצליית דגים – מניחים את הקרש מעל גריל פחמים ועליו מניחים נתחי דג (או כמו שעשינו כאן – מהדקים את הדג לקרש באמצעות רשת לולים ותולים מעל מדורה). חפשו קרשים לא מעובדים, ללא שאריות לכה, צבע או דבק, בנגריות או בחנויות לגרילים ומטבחי חוץ, ואם מצאתם קרש מעץ זית או עץ הדר – הרווחתם גם תוספת ארומה נהדרת.

מוליך את החום בעדינות קרש עץ. צילום: שני בריל
מוליך את החום בעדינות קרש עץ. צילום: שני בריל

סיר או מחבת ברזל
לבישול מרקים או שקשוקה בשטח, צלייה של ירקות, הרתחה של נוזלי בישול ואגירת נוזלי הצלייה הניגרים מהבשר או מהעוף – הם ישמשו אתכם כבסיס לרוטב או כדי ללחח את הנתח תוך כדי צלייה. אם תניחו את המחבת עם הירקות מתחת לבשר – הרווחתם גם תיבול מעולה.

לבישול ולאגירת נוזלים סיר או מחבת ברזל. צילום: שני בריל
לבישול ולאגירת נוזלים סיר או מחבת ברזל. צילום: שני בריל

ספינר (שיפוד מסתובב)
לצליית נתחים גדולים ושלמים שדורשים בישול ארוך בחום נמוך – רוסט סינטה או אנטריקוט, שווארמה וגם ברווזים ועופות שלמים. את הספינר אפשר להשיג בחנויות המוכרות ציוד לגריל, וכדאי לבחור בספינר בעל חצובה, שמאפשרת להעמיד אותו בשטח. לעצלנים: חפשו ספינר הפועל על סוללות, כדי שלא תצטרכו לעמוד ולסובב.

לצלייה של נתחים שלמים ספינר. צילום: שני בריל
לצלייה של נתחים שלמים ספינר. צילום: שני בריל

קרשי חיתוך
להכנות בשטח, לאוכל המוכן וכל משימה הדורשת משטח עבודה נקי.

סאג'
להכנת פיתות, אבל לא רק – אם יש לכם סאג' גדול, אפשר להפוך אותו ולבנות את המדורה בתוכו. זה הרבה יותר בטיחותי.

יותר בטיחותי סאג'. צילום: שני בריל
יותר בטיחותי סאג'. צילום: שני בריל

מעמד לסיר פויקה 
חצובת מתכת גבוהה, שעליה אפשר לתלות סיר פויקה או נתחים שונים, ואפשר גם לחבר רשת צלייה לאחת מצלעות החצובה.

את חפירה
לחפירת בור למדורה או לבישול מתחת לאדמה, וגם להעברת גחלים במידת הצורך.

איך מבעירים מדורה?

את המדורה מדליקים מבפנים כלפי חוץ: מתחילים בערימה מאווררת ולא דחוסה של זרדים יבשים. סביבם בונים פירמידת עצים שאותם כדאי להביא מראש; טבעת של עצים דקים יותר סביב הזרדים, וטבעת נוספת של עצים עבים יותר, שיבערו לאורך זמן.
הדלקתם את המדורה? אל תתחילו לבשל עדיין; האש גבוהה מדי ולא מתאימה לבישול. תנו ללהבה לדעוך מעט ובשלו על אש קטנה-בינונית.

נסו את זה בשטח: מתכוני שטח למתקדמים של הקבינה:

"בליני" סלמון ישראלי

קרפצ'ו תפוח אדמה

שווארמה עגל עם ירקות צלויים

מטפונה טלה וירקות צלויים בסחוג רימונים-פיסטוק

סלט קיסר עם עוף על האש

קרמבל סלרי ותפוחים

מוס שוקולד בלונדי עם גנאש שוקולד מריר, קפה והל מעושן

לכל המתכונים ליום העצמאות