חיפוש מתקדם

חצ’פורי פחלובאני

מתכון לחצ’פורי פחלובאני
צילום: דניאל לילה | סגנון: תמי סגל
מתכון לחצ’פורי פחלובאני
צילום: דניאל לילה | סגנון: תמי סגל

בשביל רוב הישראלים חצ’פורי הוא סירת בצק, שבבטנה מלית גבינה וביצה רוטטת, אבל מי שמסתובב בגיאורגיה יגלה שלא מעט מאפים נקראים כך. יש חצ’פורי שנראים כמו כיסנים ואחרים שדומים לפוקאצ’ות, לכופתאות ואפילו ללזניה. בנוסף לחצ’פורי יש בגיאורגיה עשרות מאפים המדגימים את הזוגיות המופלאה שבין בצק לגבינה. אירמה קזר, מומחית למטבח הגיאורגי ובעלת חברת הנסיעות “גורי טרוול”, המתמחה בטיולים לגיאורגיה, פותחת צוהר לעולם מופלא של מאפים, שרק מהם אפשר להרים שולחן שבועות לתפארת.

תכירו את החצ’פורי פּחְלוֹבָאני: המאפה הזה עוד יככב במטבח שלכם – הוא עשוי מבצק שמרים פשוט ועדין, צורתו עגולה וממלאים אותו בתערובת של תרד, גבינות ובצל מטוגן. החצ’פורי הזה פחות מוכר ברחבי גיאורגיה ומקורו בצפון הקווקז. בחבל קוטאיסי שבמערב גיאורגיה נוהגים להוסיף פרוסות של גבינת סולוגוני על המאפה זמן קצת לפני סיום האפייה, לאקסטרה פריכות והשחמה.

חומרים

לבצק:
  • ‏1 ק"ג קמח
  • ‏1 שקית (50 גרם) שמרית
  • ‏1 כפית מלח
  • ‏1 כפית סוכר
  • ‏2 ביצים
  • ‏120 מ"ל (1/2 כוס) שמן
  • כ-560 מ"ל (⅓2 כוסות) חלב
למלית:

אופן ההכנה

  1. מכינים את הבצק: מנפים קמח לקערת מיקסר ומערבבים עם שמרים, מלח וסוכר. מוסיפים ביצים, שמן וחלב ולשים עם וו לישה כ-8 דקות עד לקבלת בצק חלק ודביק. אם צריך, מוסיפים עד 2 כפות חלב. מכסים את הקערה בשקית ניילון או במגבת לחה ומתפיחים כשעה להכפלת הנפח.
  2. מכינים את המלית: מחממים מחבת עם שמן ומטגנים בצל 5 דקות עד הזהבה. מוסיפים תרד ומקפיצים 2 דקות עד שהעלים מאבדים מנפחם. מתבלים במלח ופלפל ומצננים. מוסיפים גבינות, מערבבים ומתקנים תיבול.
  3. מרכיבים ואופים: מחלקים את המלית ל-5 חלקים.
  4. מוציאים את האוויר מהבצק שתפח, לשים קלות על משטח מקומח ומחלקים ל-5 כדורים. מרדדים כל כדור במערוך לעיגול בקוטר 15 ס"מ ומניחים במרכזו חלק אחד מהמלית. מרימים את קצות העיגול למרכז לקבלת צורה של שק ומהדקים לסגירה. מכסים בשקית ונותנים לבצק לנוח 10 דקות. חוזרים על הפעולה עם יתר כדורי הבצק.
  5. מחממים תנור ל-180 מעלות במצב טורבו ומרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה.
  6. הופכים את המאפים עם התפר למטה ומרדדים בעדינות עד לקבלת מאפים עגולים ושטוחים בעובי ½1 ס"מ וקוטר 30-25 ס"מ.
  7. מניחים את המאפים בתבניות (בתבנית אחת ייכנס רק מאפה אחד) ומברישים בביצה טרופה עם חלב.
  8. אופים כ-25 דקות עד להזהבה, מוציאים ומכניסים את 2 המאפים הבאים.

אם רוצים להקפיא, מפחיתים 7 דקות מזמן האפייה ואופים רק עד שהמאפה בצבע זהוב עדין. לפני ההגשה מחממים (ומשלימים את האפייה) 10 דקות ב-180 מעלות.

קיצור דרך: במקום להכין בצק משתמשים בבצק שמרים עלים של מעדנות.

שמרים עלים

 

22 ביוני 2016
תגובות

תגובות (2)

  • יהודית 25 ביולי 2016 10:43 השב

    איזו גבינה יכולה להחליף את הגבינה הגיאורגית/עירקית? או לחילופין, איפה ניתן להשיג אותן בתל אביב? (כשר?)
    תודה

    • ליאת על השולחן 26 ביולי 2016 9:42 השב

      היי יהודית,
      אפשר למצוא במעדניות, את מוזמנת לבדוק במעדניית יום טוב בשוק לוינסקי (כשר).

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *