300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, CSCP, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, M2070-740, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 200-125, it exam questions and answers 300-075, 100-105, 300-101, 210-260, exam study guide 300-115, 200-310, 300-135, 300-320, 210-060, 300-070, 200-105, it certification exam 210-065, 1Z0-144, exam certificate MB2-712, 1V0-601, 640-916, 500-007, best exam dumps 200-601, 642-980, sure to pass exam 700-037, H12-224, 70-469, it exam online study PEGACSA71V1, 210-060, testing online 700-001, HP0-M101, 070-483, success pass exam 210-065, EX200, PCNSE7, 070-331, 101-400, latest exam pdf 98-365, 70-494, hotest exam ISSMP, HP0-Y50, 70-462, S90-04A, exam material 250-315, ADM-201, CISSP-ISSMP, remark for it exam 300-465, 648-232, GMAT-QUANTITIVE, MB5-705, E20-324, base on latest exam testing 70-981, 70-466, IREB, 1Z0-584, 810-403, perfect exam certification 642-997, M5050-793, AX0-100, 2V0-641, 300-375, NSE7, professional exam study 2V0-621, 1Y0-253, 070-332, C2040-985, VCS-411, to study to pass 102-400, 350-018, MB6-702, CSTE, get the exam certification 500-260, 300-365, study latest exam 70-331, 300-135, 642-035, 642-889, 210-260, CGEIT, exam study dump GMAT-VERBAL, 2V0-621D, 301B, 70-246, 250-318, latest updated exam 1Z0-062, 1Z0-898, 352-001, C2090-620, SY0-401, 70-346, 400-101, 1D0-635, A00-281, exam study online 1Z0-882, 1Z0-599, C2090-560, 010-151, M70-201, 070-488, 70-489, it certification material A2040-409, 8002, 200-355, 70-247, CAT-140, TB0-103, how to get the exam certificate high-speed 74-343, 70-347, 4A0-100, C2090-611, 7 Years experience 650-195, 640-911, ensure to help student 1Z0-520, HP3-F18, PMP, 200-310, 100% Safe shopping experience 070-417, 1Z0-333, 300-070, CISA, 300-206, There is a same question come twice and there is different answers for both. MB3-861, CWNA-106, Not take the exam yet. Find few incorrect answers in dump. "Relevant Team" helps with that. I am writing my exam on coming Saturday. Hope I will pass. 1Z0-482, EX300, Passed in France successfully ! Thanks 70-498, 220-901, 500-205, 1Z0-058, 1Z0-803, 700-501, This Dump is 100% valid, Pass today. Dump valid. LFCS, 300-115, 70-412, One Year Free Update 070-243, MB0-001, 300-085, 6000+ Products Instant Download 210-451, HP2-N48, 70-486, 70-533, 20+ Representatives Providing 24/7 Support 1Z0-591, 70-980, 300-209, 200-120, 642-584, P2090-095, I pass this morning with 965 points. Thanks for your hard work. VCP550, 70-385, P2090-054, 3I0-012, 365 days Free Update 070-489, 98-364, 70-417, 98-349, 1Z0-102, 3 days of preparation before your test 642-999, 3304, GCIH, ICGB, CAP, 300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 646-580, 70-412, | 74-343, | 070-417, | M70-201, | MB2-708, | HP0-J73, | 1Z0-034, | 1Z0-522, | PRINCE2-Practitioner, | 1V0-605, | 2V0-621, | E20-593, | 640-722, | 70-461, | HP0-Y47, | AX0-100, |

מרק יוגורט וכופתאות בורגול - על השולחן
חיפוש מתקדם

מרק יוגורט וכופתאות בורגול

מתכון למרק יוגורט וכופתאות בורגול
צילום: דניה ויינר | סגנון: אוריה גבע

המטבח הערבי הוא גן עדן לצמחונים. כשיש בורגול, עדשים, גבינות צאן ויוגורט, מי צריך בשר? תפאדלו. מרק יוגורט עיזים מסורתי, שאוכלים צונן בדרך כלל, אבל הוא טעים גם כשהוא חם. את כדורי הבורגול המתובלים מבשלים בתוכו.

חומרים

למרק יוגורט:
להגשה:

אופן ההכנה

  1. משרים את הבורגול במים לשעה, מסוננים וסוחטים היטב.
  2. מכינים את הכופתאות: מערבבים את כל החומרים, לשים היטב ויוצרים 30 כדורים קטנים בגודל אגוז מלך ולא יותר, כדי שיתבשלו כמו שצריך. כדאי לטעום מעט מן התערובת ולבדוק שלא חסר תיבול.
  3. מכינים את המרק ומבשלים יחד: מביאים לרתיחה מים עם מקל קינמון בסיר גדול.
  4. אם משתמשים ביוגורט בקר, מערבבים את הביצה עם היוגורט כדי שלא יתפרק בבישול ויוצקים את היוגורט למים בהדרגה. מערבבים היטב 5 דקות או עד שרותח. מתבלים היטב בנענע מיובשת, מלח ופלפל.
  5. מוסיפים את כדורי הבורגול ליוגורט המבעבע ומבשלים חצי שעה על להבה בינונית עד שהכדורים לבנים ועשויים.
  6. מצננים ומקררים כ-3 שעות לפני ההגשה. מגישים עם נענע קצוצה ושברי אגוזים או פרוסות שקדים קלויים.

חוכמת מטבח: המזווה הערבי הצמחוני
בורגול גרגרי חיטה גרוסים (בעובי משתנה) ומיובשים, שמשמשים להכנת טאבולה, כופתאות, מלית לממולאים וגם מג’דרה.
חומוס ללא ספק חומר גלם ומאכל שהוא חביבו של כל צמחוני באשר הוא.
עדשים חומות מככבות במג’דרה ובנזידים, אבל שווה להכין מהן גם סלטים. לא חייבים להשרות, אבל זה מקצר את הבישול ומבטיח אחידות.
גבינות צאן הג’יבני, הגבינה הביתית הפשוטה, יכולה להגיע טרייה כמו ריקוטה או משומרת במלח. אז הנוזלים מתנקזים, היא מתקשה, ואפשר לגרר או לפורר אותה ולהכין מיני כיסנים מלוחים ומתוקים, כולל כנאפה.
יוגורט צאן אוכלים אותו טרי או משתמשים להכנת רוטב קר או נוזל לבישול ממולאים.
טחינה המרכיב המכריע בהכנת ממרח חומוס וגם מטבל שעומד בפני עצמו וכן רוטב לבישול ולצלייה. משתמשים בה גם להכנת מתוקים.
סַבּנֶח (תרד בר) עלים עדינים שמתאימים להכנת סלט, למילוי וגם למאפים.

מדף התבלינים הערבי
זעתר טרי העלים הטריים גדלים בכל הארץ, ובכל זאת קשה למצוא אותם. אם אין ברירה, משתמשים בגרסה המיובשת, לה נוספו מלח, פלפל, סומאק ושומשום.
בהראט תערובת תיבול שטעמה וניחוחה מזוהים עם האוכל הערבי. יש בה כמות גדולה של כמון, כוסברה והל ולצידם פלפל, קינמון, כורכום וג’ינג’ר.
נענע מיובשת הגרסה המיובשת של עשב התיבול מוסיפה טעמים עדינים ביותר ומדגישה יפה חמצמצות של עגבנייה או יוגורט.
סומאק צבעו אדום-סגול זוהר וטעמו חמצמץ ולימוני – מרכיב חובה לתיבול סלטים ומאפים.

גיוון: אפשר להחליף את יוגורט העיזים ביוגורט בקר. במקרה הזה יש להוסיף ביצה.