איך בוחרים דגים? המדריך של בני הדייג

דגים, בני רבה. צילום: שרית גופן. סטיילינג: אינה גוטמן
דגים, בני רבה. צילום: שרית גופן. סטיילינג: אינה גוטמן

מהם המבחנים לבדיקת טריות הדג? איזה דג מתאים לבישול ואיזה לצלייה? "בני הדייג", חושף את כל הסודות ממצולות מטבחו

11 במרץ 2019

איך לקנות דגים?
1. ראשית חשוב להכיר את החנות שבה קונים. כדאי להגיע בעקבות המלצה או להיכנס ולשאול קצת שאלות כמו "מנין הדגים?", "מהי רמת הטריות?" והכי חשוב – "מה המחיר?". אם המחירים זולים מאוד ביחס למחירי השוק, צאו מהר ואל תתפתו.

2. ניקיון הדגים הוא דבר חשוב ביותר. בקשו מהמוכר לנקות את הדג מחלקיו הפנימיים וכמובן להסיר לחלוטין את הקשקשים והזימים.

3. שימו לב למשקל הדג ובחרו נכון את גודלו בהתאם למספר הסועדים. עדיף לבחור דג אחד "שמן" ולא כמה דגים קטנים.

4. פילוט הדג הכרחי להצלחת מתכונים. בקשו מהמוכר לפלט את הדג עבורכם ואף לשמור את העצמות והראש להכנת ציר דגים איכותי.

חריימה לוקוס של שף אליעזר מזרחי. צילום: רן בירן
חריימה לוקוס של שף אליעזר מזרחי. צילום: רן בירן

איך להכין כל דג?

לוקוס. מלך הדגים. מתאים לגריל, לצלייה ואפילו לחריימה.

פילה לוקוס עם קרם ארטישוק ירושלמי

חריימה לוקוס של אייל שני

סלמון בסויה מתוקה, צ'ילי ובצלצלים. צילום: דניה ויינר | סגנון: אוריה גבע
סלמון בסויה מתוקה, צ'ילי ובצלצלים. צילום: דניה ויינר | סגנון: אוריה גבע

סלמון. הדג שמככב בכל ארוחת דגים ביתית. ניתן לאכול אותו גם טרי וגם אפוי, ויכול לקבל כמעט כל תיבול שרוצים.

מתכונים לסלמון בתנור

סלמון בשקית קוקי ותבלינים אסיאתיים

ארטישוקים ממולאים בבורי. סגנון: אורלי פלאי-ברונשטיין | צילום: דניאל לילה
ארטישוקים ממולאים בבורי. סגנון: אורלי פלאי-ברונשטיין | צילום: דניאל לילה

בורי. מתאים במיוחד לתבשילי דגים. ניתן לבשל בסיר או לטחון להכנת קציצות עסיסיות.
מתכון לחריימה בורי

ארטישוק במילוי בורי

קציצות בורי ברוטב פלפלים

דניס שלם בתנור. צילום: שרית גופן. סטיילינג: אינה גוטמן
דניס שלם בתנור. צילום: שרית גופן. סטיילינג: אינה גוטמן

דניס. צורת ההכנה המומלצת ביותר היא אפייה בתנור.
פילה דניס עם ירקות שורש

איך יודעים שהדג טרי?

1.מבחן האצבע. מרקם עור הדג צריך להיות גמיש, כך שכאשר לוחצים באצבע לא נוצר שקע והעור חוזר לצורתו המקורית.

2.מבחן העין. עיני דג טרי הן מבריקות, שקופות, לחות, וללא נקודה לבנה באמצע. נקודה לבנה מעידה על כך שהדג היה בהקפאה ולכן איכותו וטעמו יהיו פחותים.

3.מבחן הצבע. תמיד חפשו דגים עם זימים בצבע אדום. זימים חומים מעידים על כך שהדג אינו טרי. כמו כן בדקו אם על הדג או בתוכו מופיעים כתמים ירוקים. אלה חומרים מכיס המרה של הדג, שמעידים שהדג לא נוקה כראוי.

4.מבחן הריח. נכון שדגים מטבעם אינם מריחים כמו בושם, אבל יש ריח של דג ויש ריח מסריח של חוסר טריות וריקבון.

איך להקפיא דג טרי?

הקפאה של דג טרי אחרי שהוא פולט ונוקה היא אפשרית, אך הקפידו מראש שהדג עטוף היטב בניילון נצמד, על מנת שריח הדג לא ישתלט לכם על המקפיא, ומאידך שהדג לא יקבל כוויות קור שיפגעו בטעמו לאחר ההפשרה.