כל הדרכים להכין גספצ'ו קיצי מושלם

חמצמץ, מרענן ויושב על התפר שבין דרינק קיצי למנה של ממש. גספצ'ו הוא כוכב הקיץ

שישה עקרונות בדרך לגספצ'ו המושלם

ירקות גספצ'ו קם ונופל על טיב הירקות. השתמשו בירקות טריים ורעננים בשיא עונתם. יוצאת דופן היא העגבנייה: עדיף להשתמש בעגבניות אובר-בשלות שהתרככו מעט, כי אז הן מתחילות לאבד נוזלים והמתיקות שלהן מודגשת יותר.

לחם תפקידו לאחד בין החומרים המוצקים לנוזלים ולהעניק גוף ומרקם קרמי. ללא הלחם, הגספצ'ו הוא פשוט סלסה. המתאים ביותר הוא לחם פשוט, נטול תוספות, עדיף לבן – חלה, בגט, ג'בטה, לחם אחיד או אפילו פיתה. משתמשים בכל פרוסת הלחם -החלק הרך והקשה. הנמנעים מגלוטן יכולים להחליף את הלחם באבקת שקדים – גם היא מאחדת ומקרימה את הגספצ'ו.

שמן זית טחינה של שמן זית מוציאה ממנו טעמים מרירים, ולכן לטחינה עדיף להשתמש בשמן מזני זיתים עדינים ופירותיים כמו ברנע או קורנייקי המקומיים. לתיבול מומלץ לבחור זנים דומיננטיים יותר כמו סורי או קורטינה.

פלפל חריף גספצ'ו לא חייב להיות חריף, כך שאפשר להשמיט את הפלפל החריף או להפחית מכמותו במתכונים. אם כן משתמשים בפלפל חריף, השתדלו להתאים את צבע הפלפל לצבע המרק כדי לשמור על הגוון היפה שלו.

משחקי מרקם יש שאוהבים גספצ'ו חלק לגמרי, אחרים מעדיפים להשאיר את המרקם מעט גס. במתכונים הבאים מצוינת טחינה עד לקבלת מרקם חלק. אם תעדיפו טחינה גסה, קלפו את העגבניות מראש ואל תסננו את הגספצ'ו. דרך מצוינת ליצור משחק מרקמים מענג היא להוסיף לגספצ'ו החלק טופינג של ירקות קצוצים. גספצ'ו טוחנים בבלנדר או במעבד מזון. בלנדר מוט פחות מתאים למשימה.

לו"ז משרים את חומרי הגספצ'ו במקרר לילה מראש (בקערה לא ריאקטיבית — זכוכית או נירוסטה) כדי שחומרי הגלם יתמזגו ויתקררו היטב. הטחינה מחממת מעט את הגספצ'ו, ולכן מעבירים אותו למקרר לפני ההגשה, אך אין לשמור אותו יותר משעתיים במקרר – גספצ'ו צריך להיות טרי ורענן. במהלך אחסון ממושך יותר הבצל והשום יתחילו להעלות ריחות ויפתחו טעמי לוואי.

גספאצ׳ו סלק עם חומץ פטל ושמן אגוזים של קובי בנדלק ועופר אלמליח. צילום: בן יוסטר. סגנון: אוריה גבע
גספאצ׳ו סלק עם חומץ פטל ושמן אגוזים של קובי בנדלק ועופר אלמליח. צילום: בן יוסטר. סגנון: אוריה גבע

גספאצ׳ו סלק עם חומץ פטל ושמן אגוזים

1 דירוגים
מכינים אותו כמעט כמו ויניגרט - עם זילוף איטי של שמן זית שמעניק לו גוף ומרקם קטיפתי למתכון המלא
גספצ'ו עגבניות עם סלט עגבניות צבעוניות של סבינה ולדמן . צילום: שרית גופן . סגנון: ענת לבל
גספצ'ו עגבניות עם סלט עגבניות צבעוניות של סבינה ולדמן . צילום: שרית גופן . סגנון: ענת לבל

גספצ'ו עגבניות עם סלט עגבניות צבעוניות

2 דירוגים
גרסתו הקלאסית של הגספצ'ו האנדלוסי מעמידה את העגבניות במרכז הבמה. סלט העגבניות שמצטרף בהגשה מוסיף טאץ' צבעוני למתכון המלא
גספצ'ו חצילים קלויים, יוגורט וענבים קפואים של סבינה ולדמן . צילום: שרית גופן . סגנון: ענת לבל
גספצ'ו חצילים קלויים, יוגורט וענבים קפואים של סבינה ולדמן . צילום: שרית גופן . סגנון: ענת לבל

גספצ'ו חצילים קלויים, יוגורט וענבים קפואים

6 דירוגים
הגספצ'ו הזה, שיתחבב מאוד על אוהבי החצילים, יכול לשמש מנת פתיחה קיצית במקום החציל בטחינה המוכר למתכון המלא
קוקטייל גספצ'ו צהוב עם קרוסטיני ירקות של סבינה ולדמן . צילום: שרית גופן . סגנון: ענת לבל
קוקטייל גספצ'ו צהוב עם קרוסטיני ירקות של סבינה ולדמן . צילום: שרית גופן . סגנון: ענת לבל

קוקטייל גספצ'ו צהוב עם קרוסטיני ירקות

3 דירוגים
אם תדללו את הגספצ'ו במים ותוסיפו לו אלכוהול, הוא יהפוך לקוקטייל קיצי ומרענן, שדומה בקשת הטעמים שלו לבלאדי מרי למתכון המלא
סשימי לוקוס עם גספצ'ו אבטיח וגבינה בולגרית של אביבית פריאל. צילום: אנטולי מיכאלו; סטיילינג: אינה גוטמן
סשימי לוקוס עם גספצ'ו אבטיח וגבינה בולגרית של אביבית פריאל. צילום: אנטולי מיכאלו; סטיילינג: אינה גוטמן

סשימי לוקוס עם גספצ’ו אבטיח וגבינה בולגרית

4 דירוגים
לוקוס הוא הבחירה המיטבית למנה הזו, שהדגש בה הוא על חומרי גלם מעולים, אבל כל דג לבן טרי אחר יעשה את העבודה למתכון המלא
גספצ'ו עגבניות צהובות עם טרטר דג ים לבן של רן שמואלי. צילום: אנטולי מיכאלו; סטיילינג: אינה גוטמן
גספצ'ו עגבניות צהובות עם טרטר דג ים לבן של רן שמואלי. צילום: אנטולי מיכאלו; סטיילינג: אינה גוטמן

גספצ'ו עגבניות צהובות עם טרטר דג ים לבן

1 דירוגים
החליפו את העגבניות האדומות בשרי צהובות, חזקו את הצבע הלוהט בפלפלים צהובים ובמעט חריף - ויש לכם מרק מושלם למתכון המלא