קמח קוסמים

קמח כוסמין

לא רק לחם - מה מכינים עם קמח קוסמין?
אוקטובר 2019

הכוסמין הוא הדגן הקרוב ביותר לזה שגידלו אבותינו לפני אלפי שנים והוא לא עבר שינוי או הנדסה גנטית. הוא עשיר יותר בחלבון ובסיבים מאשר חיטה רגילה (אפילו מלאה) ומכיל יותר ויטמינים מקבוצת B. החלבון שמצוי בו קל לעיכול ומומלץ לאנשים בעלי רגישות מסוימת לחיטה (אך אינו מתאים לחולי צליאק, כיוון שהוא מכיל גלוטן). קליפתו הקשיחה היא זו ששומרת על ערכיו התזונתיים. הוא מכונה spelt באנגלית ו-faro באיטלקית ומגיע בצורת גרגרים או קמח. כשעובדים עם קמח כוסמין כדאי לדעת שהוא מתנהג כמו קמח חיטה רגיל, כלומר שגם כאן יש קמח כוסמין מלא (או מלא חלקית) וקמח כוסמין לבן. ככל שהוא מלא יותר כך הוא סופח יותר נוזלים, ולמאפה המתקבל יש נטייה להיות כבד ודחוס וגם להתייבש. לכן כאשר רוצים להכין לחמי שמרים מקמח כוסמין חשוב לשלב גם מרכיבים שתורמים אווריריות ועסיסיות כמו שמן וסוכר. השימוש בקמח מלא מכביד מעט על יכולתו של הבצק לתפוח, השמן מוסיף לו אלסטיות והטעם המתקתק המקורי שלו מקבל חיזוק מהאגוזים והצימוקים.

כללים לכיכר תפוחה: הכוסמין הוא דגן בריא במיוחד, אחת מסגולותיו היא הרכב גלוטן שונה משל החיטה ההופך אותו לעדין יותר לעיכול, אבל גם לכזה המניב כיכרות פחות גבוהות ממה שאנו רגילים מלחמי חיטה. כדי שהלחם יצא תפוח ולא דחוס משתמשים בהרבה מים בבצק ובפוליש -בצק המקדים שהוא מין מחמצת מהירה, אשר מעניקה ללחם טעם חמצמץ והמון אווריריות. אופים את הלחם בתבניות כדי שתתקבל כיכרות גבוהות ובעלות צורה נאה. והכי חשוב, מכניסים את הלחם לתנור רק אחרי שהבצק תפח דיו.

חלת כוסמין ירושלמית של אורי שפט ורינת צדוק, מאפיית לחמים. סטיילינג: אוריה גבע, צילום: דניאל לילה
חלת כוסמין ירושלמית של אורי שפט ורינת צדוק, מאפיית לחמים. סטיילינג: אוריה גבע, צילום: דניאל לילה

חלת כוסמין ירושלמית

בצק כוסמין רך ומעט מתקתק, מצופה בשומשום ועלי זעתר. הקליעה פרועה וכוללת שיבוץ כלי חרס למטבלים שתוסיפו בהגשה למתכון המלא
  • לחמניות פקמן בטטה רינת צדוק (צילום: דניאל לילה)
    לחמניות פקמן בטטה רינת צדוק (צילום: דניאל לילה)
  • קציצות קינואה, מים בטעמים ולחמניות פקמן בטטה של רינת צדוק (צילום: דניאל לילה)
    קציצות קינואה, מים בטעמים ולחמניות פקמן בטטה של רינת צדוק (צילום: דניאל לילה)
  • קציצות קינואה בלחמניות בטטה של רינת צדוק (צילום: דניאל לילה)
    קציצות קינואה בלחמניות בטטה של רינת צדוק (צילום: דניאל לילה)

לחמניות פקמן בטטה

הלחמניות האלו טעימות ורכות מאוד ויש בהן רכיב סודי - בטטה אפויה שאחראית למרקם ולמתיקות למתכון המלא
פסטת עדשים וכוסמין ביתית בפסטו קישואים ושקדים של רינת צדוק. צילום: שני בריל, סטיילינג: דרור גולן
פסטת עדשים וכוסמין ביתית בפסטו קישואים ושקדים של רינת צדוק. צילום: שני בריל, סטיילינג: דרור גולן

פסטת עדשים וכוסמין ביתית בפסטו קישואים ושקדים

שילוב של קמח עדשים, קמח דורום אורגני וקמח כוסמין מניב פסטה מזינה. הילדים יהנו מהכנת הבצק, העיצוב ובסוף גם מהזלילה למתכון המלא
עוגת גזר ותבלינים עם שטרויזל של זהר לוסטיגר-בשן. צילום: דניאל לילה. סטיילינג: עמית פרבר
עוגת גזר ותבלינים עם שטרויזל של זהר לוסטיגר-בשן. צילום: דניאל לילה. סטיילינג: עמית פרבר

עוגת גזר ותבלינים עם שטרויזל

עוגת הגזר הזאת עשירה, דחוסה ומלאה בתבלינים. מצפים אותה בשכבה של שטרויזל שיבולת שועל וכוסמין, לתוספת סטייל למתכון המלא
עוגת יוגורט עם קמח כוסמין, דובדבנים ופיסטוק מתוך הספר "אפייה טובה עם מיקי שמו". צילום: דניאל לילה; סטיילינג: עמית פרבר
עוגת יוגורט עם קמח כוסמין, דובדבנים ופיסטוק מתוך הספר "אפייה טובה עם מיקי שמו". צילום: דניאל לילה; סטיילינג: עמית פרבר

עוגת יוגורט עם קמח כוסמין, דובדבנים ופיסטוק

4 דירוגים
מחית פיסטוק צובעת את הבצק בגוון ירקרק עדין ודובדבני האמרנה המבושמים מנקדים אותה בעיגולים כהים ודרמטיים למתכון המלא
אמפנדה גליסיאנה עם פטריות של שף ארז קומרובסקי. צילום: דניאל לילה. סטיילינג : אוריה גבע
אמפנדה גליסיאנה עם פטריות של שף ארז קומרובסקי. צילום: דניאל לילה. סטיילינג : אוריה גבע

אמפנדה גליסיאנה עם פטריות

2 דירוגים
בגליסיה ממלאים אותה בקלמרי, תמנון, עוף ובעצם כל דבר. כאן מכינים אותה מבצק חלה וכוסמין במילוי פטריות וגרנה פדנו למתכון המלא
לביבות מתוקות בנוסח איטליה עם ריקוטה של הילה יבניאלי-בוכריס. צילום: מנחם גרייבסקי. סטיילינג: בתשי כוחיי
לביבות מתוקות בנוסח איטליה עם ריקוטה של הילה יבניאלי-בוכריס. צילום: מנחם גרייבסקי. סטיילינג: בתשי כוחיי

לביבות מתוקות בנוסח איטליה עם גבינת ריקוטה

לביבות חמות, מתוקות וקלות להכנה עם טוויסט טעים במיוחד למתכון המלא